Portefeuillehouder | Thema |
---|---|
Ad de Regt | Openbare ruimte, Natuur, Water en waterketen, Verkeer en mobiliteit, Begraven en begraafplaatsen |
Jelmer Vierstra | Circulaire economie en afval |
Arjan Noorthoek | Rembrandtbrug |
Programma 2. Fysiek beheer openbare ruimte en Mobiliteit
Omschrijving
Terug naar navigatie - OmschrijvingDit programma bevat twee opgaven: Onderhoud van de openbare ruimte en mobiliteit + parkeren
Het programma bestaat uit de volgende taakvelden:
Taakveld | Omschrijving |
---|---|
0.63 - Parkeerbelasting | parkeerbelasting: - heffing en invordering; - opbrengsten parkeerfaciliteiten; - opbrengsten boetes |
2.1 - Verkeer en vervoer | verkeer te land (inclusief voetgangers) en bijbehorende droge infrastructuur |
2.2 – Parkeren | ontwikkeling en beheer van parkeervoorzieningen en parkeerbeleid: - parkeerzone, ontheffingen en vergunningen; - inrichting en onderhoud open en gesloten parkeervoorzieningen; - baten en lasten die betrekking hebben op parkeervoorzieningen (excl. opbrengst parkeerbelasting, zie taakveld 0.63); - parkeermeters; - fietsenstalling; - algemene parkeervoorzieningen die door gehandicapten kunnen worden gebruikt |
2.4 - Economische havens en waterwegen | (beroeps)scheepvaart en de bijbehorende infrastructuur |
3.4 - Economische promotie | activiteiten gericht op het 'op de kaart zetten' van de gemeente: kermis, evenementen en coördinatie binnenstad |
5.6 - Media | de zorg voor fysieke en elektronische cultuurdragers: mediabeleid |
5.7 - Openbaar groen en (openlucht) recreatie | openbaar groen, natuur en recreatie |
6.1 - Samenkracht en burgerparticipatie | algemene voorzieningen gericht op participatie: multifunctionele centra |
7.2 - Riolering | afvalwater en waterhuishouding |
7.3 - Afval | inzameling en verwerking van bedrijfs- en huishoudelijk afval |
7.5 - Begraafplaatsen en crematoria | taken op het terrein van de lijkbezorging |
Ambities
Terug naar navigatie - AmbitiesIntegraal Beheer van de Openbare Ruimte (IBOR)
De openbare ruimte vormt het woon-, werk- en leefklimaat voor onze inwoners en ondernemers en legt de basis voor recreatie, toerisme en bedrijvigheid. Het is de onmisbare schakel om de ambities uit andere gemeentelijke programma’s te realiseren. In het Bestuursakkoord 2022 zijn richtingen gekozen om toe te werken naar een sobere en doelmatige openbare ruimte, die haar functie als verbinder van mensen en verbinder van gemeentelijke ambities kan blijven vervullen. Binnen deze context gaat de gemeente zich vooralsnog richten op een veilige openbare ruimte totdat de beheerplannen vastgesteld zijn. Daarom zetten we in op vier thema's. Het eerste thema is het sober en doelmatig beheren van de bestaande openbare ruimte. Het tweede thema is kritisch zijn op hoe toekomstige openbare ruimte ingericht wordt. Als derde: veel aandacht voor vergroening en maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Het vierde thema is het ruimte geven aan bewoners en ondernemers om actief bij te dragen aan een betaalbare openbare ruimte.
Bodemdaling, klimaatbestendigheid, biodiversiteit
Bodemdaling is niet alleen een probleem van de gemeente. Een eerlijke verdeling van de kosten tussen samenleving, ontwikkelaars en overheid maakt dit voor iedereen draagbaar. Met Alphen a/d Rijn, Gouda, provincies en het Rijk werken we aan de verschillende projecten vanuit de regiodeal Bodemdaling, zodat onze investeringen op het gebied van bodemdaling ook daar op financiële steun kunnen rekenen.
We werken aan een klimaatbestendig Woerden in 2050. Ons streven is dat de openbare ruimte kan functioneren, ondanks extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering. Het voorkomen van hittestress en het aanpassen van het watersysteem passen binnen die ambitie.
Woerden heeft groene gebieden in eigendom en beheer. Dat geeft ons de mogelijkheid om hard te werken aan de verbetering van de biodiversiteit en het vergroten van de ecologische waarde. Deze verbetering bereiken we onder andere door gericht beheren en investeren in de openbare ruimte. Met het aantrekken van specialistische kennis op het gebied van ecologie (ecoloog) wordt een grote slag gemaakt in het werk maken van dit speerpunt.
Naar een circulaire economie
Het programma circulaire economie reduceert de kosten voor afvalverwerking, door met lokale bedrijven (groen) afval lokaal te verwerken en te gebruiken. In AVU-verband werken wij aan het circulair maken van afvalstromen. Het doel is een volledig circulaire economie in Nederland in 2050.
Resultaten boeken in mobiliteit en bereikbaarheid
Om Woerden nu en in de toekomst leefbaar, verkeersveilig en bereikbaar te houden, gaan wij aan de slag met de uitwerking en uitvoering van de Verkeersvisie 2030 en de Strategienota Verkeersvisie 2030. De uitvoeringsagenda hiervan is het Meerjaren-verkeersmaatregelenplan dat elk jaar opnieuw een update krijgt en met de raad wordt gedeeld. Komend jaar gaan we in ieder geval aan de slag met de volgende punten: We werken aan verkeersveiligheid in wijken en nabij scholen. Om tot een andere mobiliteit te komen zetten we in op het gebruik van en voorzieningen voor de fiets. De hoofdontsluiting aan de oostkant van Woerden wordt verder vormgegeven. En we werken aan duurzaamheid door de laadvisie verder uit te gaan werken met de daarbij horende uitvoeringsagenda.
Actuele ontwikkelingen en beleidsaanpassingen
Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en beleidsaanpassingenIn opdracht van de gemeenteraad wordt een herijking van het integraal beheer van de openbare ruimte uitgevoerd in de periode 2023-2025. Hiermee is in 2023 begonnen in de vorm van een startnotitie om het proces vast te stellen.
Er zijn drie redenen die de aanleiding vormen voor de herijking:
1. Maatschappelijk: De belangen en behoeften van de maatschappij om ons heen veranderen. Als organisatie zoeken we hierin dagelijks naar de balans tussen de verschillende behoeften van belanghebbenden en de betaalbaarheid en realiseerbaarheid hiervan. We moeten gezamenlijk bepalen welke waarde wij willen realiseren met de openbare ruimte en hoe we daarin omgaan met bijvoorbeeld klimaat, ecologie en duurzaamheid.
2. Financieel: Het recente rekenkameronderzoek geeft aan dat de huidige situatie om verbetering vraagt; het trekt hierbij meerdere conclusies en stelt maatregelen voor . Als reactie op het rekenkameronderzoek heeft de gemeenteraad de urgentie van verandering erkend en aangegeven het ingeslagen pad richting assetmanagement te willen blijven volgen. Daarnaast is de wens uitgesproken om als raad goed aangesloten te blijven bij het ontwikkeltraject.
3. Formatie: Team Realisatie & Beheer heeft van de directie de opdracht gekregen zich verder te professionaliseren op het gebied van assetmanagement. Assetmanagement helpt bij het bepalen en realiseren van de waarden die de openbare ruimte moet leveren. De assetmanagement-methodiek die wij willen volgen is de landelijke standaard van iAMPro. (assetmanagement openbare ruimte). Hierdoor kunnen wij op basis van de te realiseren waarden kiezen voor de juiste maatregelen en helder uitleggen waarom deze keuzes gemaakt worden. Dit moet ons in staat stellen om de beschikbare middelen in te zetten waar ze de meeste waarde opleveren voor de gemeente. Het gaat om de juiste balans tussen kosten, prestaties en risico’s. Alleen zo krijgen we GRIP op IBOR.
Begin 2022 is er een formatiescan gedaan om een beeld te vormen van de verwachte benodigde formatie voor een efficiënte en effectieve assetmanagementorganisatie. Op basis hiervan is een verzoek gedaan voor het op orde brengen van de formatie en tegelijkertijd zijn verschillende initiatieven en ideeën ontstaan om werkwijzen af te stemmen en integraliteit te verbeteren.
Opgave: Onderhoud openbare ruimte
Maatschappelijk effect
Terug naar navigatie - Maatschappelijk effect2.1 Een openbare ruimte die veilig, doelmatig en sober is.
2.2 / 3.14 / 4.5 / 5.8 / 6.4 Een groene openbare ruimte met meer biodiversiteit. De (inrichting van de) fysieke woon- en leefomgeving nodigt uit tot sporten, bewegen en ontmoeten.
2.3 Woerden gaat efficiënter met grondstoffen om waardoor we minder nieuwe grondstoffen hoeven te winnen en minder afval hoeven te verbranden.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat-
Opgave: Onderhoud openbare ruimte
-
2.1.1 De kwaliteit van de openbare ruimte voldoet aan het vastgestelde beleid.
- 2.1.1.1 Het proces om te komen tot een visie op de openbare ruimte doorloopt de volgende stappen: startnotitie, beleid (keuzeknoppendocument) en beheerplannen.
- 2.1.1.2 Een beleidsplan openbare verlichting laten vaststellen en een uitvoeringsplan opstellen.
- 2.1.1.3 Het onderhoud openbare ruimte invullen door middel van (nieuwe) contracten.
- 2.1.1.4 De personele bezetting voor IBOR versterken.
- 2.1.2 Nieuwe openbare ruimte wordt ingericht conform vooraf gestelde eisen met als doel lage onderhoudskosten.
- 2.1.3 Ondernemers en bewoners nemen hun medeverantwoordelijkheid bij het onderhoud en beheer van de openbare ruimte.
- 2.2.1 Flora en fauna hebben meer ruimte
-
2.2.2 / 3.14.1 / 4.5.1 / 5.7.2 / 6.4.1 Openbare ruimte is een gezonde leefomgeving en aantrekkelijker voor cultuur, sport, spel en bewegen, onder meer door vergroenen (monitor sociale kracht: tevredenheid inwoners leefomgeving).
- 2.2.2.1 / 3.14.1.1 Behoefte per wijk voor een gezondere leefomgeving en vergroening onderzoeken; pilots uitwerken i.s.m. inwoners/bedrijven/maatschappelijk partners (bv. buurttuin).
- 2.2.2.2 / 3.14.1.2 / 4.5.1.1 / 5.8.2.1 / 6.4.1.1 Bij besluiten fysieke leefomgeving (ruimtel. planvorming) inzetten op en aandacht hebben voor gezonde leefomgeving (gezondh.bevordering: groen/bewegen/ontmoeten en -bescherming: geluid- en luchtkwal.)
-
2.3.1 Een groter percentage van het afval wordt hergebruikt of gerecyceld.
- 2.3.1.3 Bevorderen van circulariteit door het actief communiceren en promoten van maatregelen uit het afvalbeleidsplan.
- 2.3.1.4 Inzet van het Circulair Ambachtscentrum zodat er meer wordt hergebruikt en spullen niet onnodig worden aangeboden op de milieustraat.
- 2.3.1.5 Bij de milieustraat het afval nog beter scheiden in (evt. nieuw te onderscheiden) fracties van herbruikbaar afval (zoals luiers, opblaasbare producten e.a.).
- 2.6.1 Richtinggevende uitspraken van college en raad over de toekomstige inrichting/locatie van het Stadserf.
- 2.7.1 Aula Rijnhof als onderdeel van de begraafplaats van de toekomst.
-
2.1.1 De kwaliteit van de openbare ruimte voldoet aan het vastgestelde beleid.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat2.1.1 De kwaliteit van de openbare ruimte voldoet aan het vastgestelde beleid.
Inspanningen
2.1.2 Nieuwe openbare ruimte wordt ingericht conform vooraf gestelde eisen met als doel lage onderhoudskosten.
Inspanningen
2.1.3 Ondernemers en bewoners nemen hun medeverantwoordelijkheid bij het onderhoud en beheer van de openbare ruimte.
Inspanningen
2.2.1 Flora en fauna hebben meer ruimte
Inspanningen
2.2.2 / 3.14.1 / 4.5.1 / 5.7.2 / 6.4.1 Openbare ruimte is een gezonde leefomgeving en aantrekkelijker voor cultuur, sport, spel en bewegen, onder meer door vergroenen (monitor sociale kracht: tevredenheid inwoners leefomgeving).
Inspanningen
2.3.1 Een groter percentage van het afval wordt hergebruikt of gerecyceld.
Inspanningen
2.6.1 Richtinggevende uitspraken van college en raad over de toekomstige inrichting/locatie van het Stadserf.
Inspanningen
2.7.1 Aula Rijnhof als onderdeel van de begraafplaats van de toekomst.
Inspanningen
Opgave: Mobiliteit
Maatschappelijk effect
Terug naar navigatie - Maatschappelijk effect2.4 Ontwikkeling van veilige en duurzame mobiliteit.
2.5 Duurzame mobiliteit in Woerden vanuit het oogpunt van energie.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat-
Opgave: Mobiliteit
-
2.4.1 De uitvoering van de verkeersvisie en - strategie krijgt komende jaren verder vorm. Fietsen heeft hierbij een hoge prioriteit.
- 2.4.1.1 Inrichten van de centrumring tot fiets- en voetgangersvriendelijke toegang van Woerden.
- 2.4.1.2 Bij reconstructies van wijken deze verkeersveilig inrichten conform de 30 km/uur norm.
- 2.4.1.3 Onderzoeken uitvoeren voor de aanleg/verbreding van fietspaden, zoals (o.a.) Kamerik-Woerden, Rembrandtlaan-Leidsestraatweg, Stationsweg-Oostdam.
- 2.4.1.3.b Onderzoeken uitvoeren voor de aanleg/verbreding van fietspaden, zoals langs de Hoge Rijndijk, Polderbaan en Van der Valk Bouwmanlaan.
- 2.4.1.4 Verkeersveiligheid rondom scholen. Uitgangspunt is dat iedere school binnen de gemeente een schoolzone heeft/krijgt.
- 2.4.1.5 Participatietraject 'parkeren in de schilwijken' afronden met als resultaat een richtinggevend document ter besluitvorming.
-
2.4.3 Voor de missing links in het hoofdwegennet zijn wegen aangelegd of er is planvorming.
- 2.4.3.1 Het onderzoek naar en lobby voor de aanleg van de verschillende varianten van een oostelijke randweg voortzetten. Prioriteit bij aansluiting Steinhagenseweg op de randweg bij Harmelen en de hele oostelijke ontsluiting, waaronder ...
- 2.4.3.2 Voorbereiding van de aanleg van de Rembrandtbrug voortzetten. Besluitvorming en bestemmingsplan op elkaar afstemmen en aan de raad voorleggen.
- 2.5.1 Mogelijkheden voor verduurzaming mobiliteit zijn uitgewerkt.
-
2.4.1 De uitvoering van de verkeersvisie en - strategie krijgt komende jaren verder vorm. Fietsen heeft hierbij een hoge prioriteit.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat2.4.1 De uitvoering van de verkeersvisie en - strategie krijgt komende jaren verder vorm. Fietsen heeft hierbij een hoge prioriteit.
Inspanningen
2.4.3 Voor de missing links in het hoofdwegennet zijn wegen aangelegd of er is planvorming.
Inspanningen
2.5.1 Mogelijkheden voor verduurzaming mobiliteit zijn uitgewerkt.
Kwaliteit (toelichting)
Resultaat te bereiken in 2025.
Inspanningen
Omvang huishoudelijk restafval
Terug naar navigatie - Omvang huishoudelijk restafvalPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2020 | 145 kg per inwoner | 170 kg per inwoner |
2021 | 155 kg per inwoner | 169 kg per inwoner |
Specificatie taakvelden
Terug naar navigatie - Specificatie taakveldenExploitatie | Werkelijk 2022 | Primitieve begroting 2023 | Begroting 2023 inclusief wijzigingen | Begroting 2024 | Verschil begroting 2024 en begroting 2023 na wijzigingen | Begroting 2025 | Begroting 2026 | Begroting 2027 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | |||||||||
2.1 Verkeer en vervoer | 11.846.017 | 12.624.775 | 14.097.272 | 14.205.284 | 108.012 | 15.158.821 | 15.449.816 | 15.350.958 | |
2.2 Parkeren | 1.719.258 | 1.618.855 | 1.671.000 | 1.806.188 | 135.188 | 1.827.204 | 1.824.495 | 1.811.425 | |
2.4 Economische havens en waterwegen | 929.833 | 1.391.802 | 1.409.712 | 1.515.666 | 105.954 | 1.750.789 | 1.740.159 | 1.729.529 | |
3.4 Economische promotie | 230.448 | 234.274 | 242.573 | 237.719 | -4.854 | 237.719 | 237.719 | 237.719 | |
5.6 Media | 80.318 | 85.298 | 85.298 | 90.751 | 5.453 | 90.751 | 90.751 | 90.751 | |
5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie | 4.106.818 | 4.422.957 | 4.580.387 | 5.106.450 | 526.063 | 5.296.210 | 5.265.651 | 5.246.661 | |
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie | 223.663 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
7.2 Riolering | 4.519.084 | 4.592.081 | 4.689.636 | 5.169.308 | 479.672 | 5.360.245 | 5.631.327 | 5.631.673 | |
7.3 Afval | 5.169.667 | 5.223.162 | 5.223.162 | 5.594.922 | 371.760 | 5.585.663 | 5.586.246 | 5.585.728 | |
7.5 Begraafplaatsen en crematoria | 640.917 | 654.151 | 733.237 | 820.163 | 86.926 | 820.155 | 817.550 | 809.644 | |
Totaal Lasten | 29.466.023 | 30.847.355 | 32.732.277 | 34.546.451 | 1.814.174 | 36.127.557 | 36.643.714 | 36.494.088 | |
Baten | |||||||||
0.63 Parkeerbelasting | -1.668.155 | -2.301.060 | -1.938.310 | -2.397.706 | -459.396 | -2.397.706 | -2.397.706 | -2.397.706 | |
2.1 Verkeer en vervoer | -1.264.263 | -78.111 | -58.239 | -48.409 | 9.830 | -48.409 | -48.409 | -48.409 | |
2.2 Parkeren | -19.572 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2.4 Economische havens en waterwegen | -59.598 | -62.558 | -62.558 | -67.410 | -4.852 | -67.410 | -67.410 | -67.410 | |
3.4 Economische promotie | -33.709 | -60.445 | -60.445 | -65.281 | -4.836 | -65.281 | -65.281 | -65.281 | |
5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie | -76.228 | -41.471 | -41.471 | -78.174 | -36.703 | -78.174 | -78.174 | -78.174 | |
7.2 Riolering | -6.096.309 | -6.699.180 | -6.699.180 | -7.504.003 | -804.823 | -7.765.527 | -8.036.206 | -8.036.206 | |
7.3 Afval | -6.851.580 | -6.933.727 | -6.933.727 | -7.363.113 | -429.386 | -7.363.113 | -7.363.113 | -7.365.883 | |
7.5 Begraafplaatsen en crematoria | -761.426 | -769.429 | -769.429 | -811.653 | -42.224 | -804.916 | -804.916 | -804.916 | |
Totaal Baten | -16.830.840 | -16.945.981 | -16.563.359 | -18.335.749 | -1.772.390 | -18.590.536 | -18.861.215 | -18.863.985 | |
Stortingen | |||||||||
0.10 Mutaties reserves | 327.790 | 190.041 | 190.041 | 182.265 | -7.776 | 174.834 | 214.840 | 202.284 | |
Totaal Stortingen | 327.790 | 190.041 | 190.041 | 182.265 | -7.776 | 174.834 | 214.840 | 202.284 | |
Onttrekkingen | |||||||||
0.10 Mutaties reserves | -1.109.281 | -815.141 | -1.556.141 | -737.743 | 818.398 | -730.312 | -1.062.001 | -1.049.445 | |
Totaal Onttrekkingen | -1.109.281 | -815.141 | -1.556.141 | -737.743 | 818.398 | -730.312 | -1.062.001 | -1.049.445 | |
Gerealiseerd resultaat | 11.853.692 | 13.276.274 | 14.802.818 | 15.655.224 | 852.406 | 16.981.543 | 16.935.338 | 16.782.942 |
Verschillenanalyse 2023 - 2024
Terug naar navigatie - Verschillenanalyse 2023 - 2024Hieronder worden de belangrijkste verschillen toegelicht:
Taakveld | Mutatie lasten t.o.v. 2023 | Bedrag | voordeel - nadeel + | |||
---|---|---|---|---|---|---|
2.1 | In de begroting 2023 is eenmalig extra budget van € 100.000 voor actualisering HIOR (Handboek inrichting openbare ruimte ) voor jaarschijf 2024 beschikbaar gesteld. | 100.000 | nadeel | |||
2.1 | Een jaarlijkse update, actualisatie HIOR en licenties datapakketen zijn structureel noodzakelijk (kadernota 2023). | 50.000 | nadeel | |||
2.1 | Budget voor de calamiteitendienst (zie kadernota); voor een goede calamiteitendienst zijn hulpmiddelen, lampen, schrikhekken etc. t.b.v. veiligheid medewerkers en omgeving nodig. | 38.000 | nadeel | |||
2.1 | Elementenverharding: In 2023 is incidenteel extra budget voor IBOR beschikbaar gesteld - resultaatbestemming degeneratievergoeding € 419.000. | -376.975 | voordeel | |||
2.1 | Civiele kunstwerken: schrappen taakstelling optimaliseren brugbedieningstijden en hogere doorbelasting loonkosten i.v.m. cao-stijging. | 75.319 | nadeel | |||
2.1 | In 2023 is incidenteel budget beschikbaar gesteld voor Verkeerszaken; planstudie verbreden fietspad Kamerik-Woerden, planstudie kruispunt Europabaan-Steinhagense weg, planstudie fietspad Rembrandtlaan-Leidsestraatweg en laadpalenvisie in 2023. | -116.000 | voordeel | |||
2.1 | Kadernota 2023 Verkeerszaken; Incidenteel budget voor onderzoek Oostelijke randweg € 100.000 (dat is € 50.000 extra tov 2023) en voor de planstudie fietsmaatregelen meerjarenverkeersplan € 100.000 (2024) | 150.000 | nadeel | |||
2.1 | In 2023 eenmalig budget € 70.000 ivm amendement geluidsmaatregelen Hollandbaan. | -70.000 | voordeel | |||
2.1 | Laadinfrastructuur. Nieuw beleid uit de kadernota en afzonderlijk raadsbesluit. Personele lasten € 66.000 en inrichten elektrische oplaadpunten € 118.000.(eenmalig met € 100.000 in 2023 verlaagd). Tevens eenmalige lasten laadpalenvisie deel 2 € 176.000. | 149.000 | nadeel | |||
2.2 | Parkeren; betreft loon- en prijsindexering Parkeerservice. | 57.605 | nadeel | |||
2.2 | Parkeren; vaste storting in voorziening MOP. Dit jaar voor het eerst op producten/decentraal geraamd. | 77.583 | nadeel | |||
2.4 | Verhoging budgetten beschoeiingen en baggeren i.v.m. indexering en verhoging doorbelasting loonkosten. | 105.954 | nadeel | |||
5.7 | Openbaar groen verhoging budgetten bomen, beplanting en gras i.v.m. prijsstijging 3,9%, areaaluitbreiding (€ 84.000) en het schrappen van de taakstelling bomenonderhoud € 50.000. | 288.719 | nadeel | |||
5.7 | Openbaar groen verhoging budgetten onderhoud watergangen i.v.m. prijsstijging 3,9% en areaaluitbreiding (€ 34.000). | 52.431 | nadeel | |||
5.7 | Openbaar groen verhoging budget speelplaatsen. Doorbelasting loonkosten, verhoging lasten i.v.m. stijging areaal (€ 34.000) en indexering 3,9%. | 92.586 | nadeel | |||
5.7 | Ecologie; nieuw beleid. Aanstelling ecoloog € 70.000 en uitbesteed werk € 12.000 (zie ook de batenzijde, daar deel doorbelast naar investeringen). | 82.000 | nadeel | |||
7.2 | Riolering; lagere onttrekking uit de voorziening riolering. | 140.441 | nadeel | |||
7.2 | Hogere exploitatielasten vrijvervalriolering. | 100.000 | nadeel | |||
Hogere kapitaallasten vrijvervalriool i.v.m. nieuwe investeringen. | 65.148 | nadeel | ||||
7.2 | Hogere lasten hoofdgemalen en mini-gemalen i.v.m. onderhoud en reparatie (2x € 50.000). | 126.214 | nadeel | |||
7.3 | Afval algemeen beleid ; hogere doorbelasting loonkosten i.v.m. hogere CAO € 94.000, hogere kosten huisvesting stadserf € 57.000. | 151.270 | nadeel | |||
7.3 | Hogere storting in de voorziening afvalstoffenheffing. | 98.984 | nadeel | |||
7.3 | Hogere lasten verwerking rest- en gft-afval AVU. | 82.832 | nadeel | |||
7.5 | Begraafplaatsen; vaste storting in voorziening MOP. Dit jaar voor het eerst op de producten geraamd. | 80.476 | nadeel | |||
Diverse | 212.587 | nadeel | ||||
Totaal mutaties lasten | 1.814.174 | nadeel | ||||
Taakveld | Mutatie baten t.o.v. 2023 | Bedrag | voordeel - nadeel + | |||
0.63 | Parkeerbelasting. De parkeerbaten zijn in 2023 incidenteel afgeraamd met € 363.000. Tarieven zijn in 2024 met 4,2% geindexeerd. | -459.936 | voordeel | |||
5,7 | Ecologie; doorbelasting loonkosten naar investeringen. | -35.000 | voordeel | |||
7.2 | Hogere baten rioolheffing 11,5 % (index 8%, voorgenomen meerjarenverhoging 1% en 2,5% uit het GWP). | -804.823 | voordeel | |||
7.3 | Hogere baten afvalstoffenheffing 8%. | -511.549 | voordeel | |||
7.3 | Overige baten afvalstoffen. | -13.199 | voordeel | |||
7.3 | Lagere baten oud papierinzameling (via de AVU) door daling prijzen oudpapier. | 95.362 | nadeel | |||
7.5 | Hogere baten begraafplaatsrechten door indexering tarieven met 8%. | -44.936 | voordeel | |||
Overige baten | 1.691 | voordeel | ||||
Totaal mutaties baten | -1.772.390 | voordeel | ||||
Totaal mutaties lasten en baten | 41.784 | nadeel | ||||
Taakveld | Mutatie baten t.o.v. 2023 | Bedrag | voordeel/ nadeel | |||
0.10 | Lagere storting in reserve kapitaallasten maatschappelijk nut | -7.776 | voordeel | |||
0.10 | Hogere onttrekking aan het Groenfonds | -379 | voordeel | |||
0.10 | Lagere onttrekking aan het FIW | 70.000 | nadeel | |||
0.10 | Lagere onttrekking aan reserve budgetoverhevelingen (eenmalig in 2023) | 741.000 | nadeel | |||
0.10 | Lagere onttrekking aan de reserve kapitaallasten maatschappelijk nut | 7.777 | nadeel | |||
Totaal mutaties reserves | 810.622 | nadeel | ||||