In deze paragraaf wordt uitgebreid stilgestaan bij activiteiten en/of projecten uit het afgelopen jaar. Het is slechts een selectie. Voor een uitgebreide toelichting (inclusief financiële verantwoording) op de verschillende projecten verwijzen we naar paragraaf 7: Kapitaalgoederen.
Verkeer
Om Woerden nu en in de toekomst leefbaar, bereikbaar en verkeersveilig te houden, moeten wij ons verkeer beter, veiliger en duurzamer organiseren. De komende jaren brengen we daarom de Strategienota Verkeersvisie 2030, die samen met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties is opgesteld, tot uitvoering.
Er is onderzoek gedaan naar het wegennet dat nodig is om ook in de toekomst veilig, leefbaar en bereikbaar te blijven. Dit vormt input voor enerzijds het meerjarig verkeersmaatregelenplan, maar anderzijds ook voor de Omgevingsvisie.
Inmiddels zijn we gestart met de aanpak van de grote verkeersknelpunten in Woerden-West, om de verkeersdoorstroming te verbeteren en verkeersveiligheid te vergroten. Op grond van de aanvaarde strategienota beseffen we de urgentie van fundamentele oplossingen des te meer. De raad heeft besloten de Rembrandtbrug aan te leggen, we zijn momenteel bezig met de verdere uitwerking daarvan. Het kruispunt Hollandbaan-Waardsebaan is aangepast, zodat het kruispunt het verkeer beter kan verwerken. We staan in de startblokken om vrij liggende fietspaden te realiseren aan de Boerendijk, zodat hier ook de verkeersveiligheid voor fietsers verbetert.
Realiseren verkeersvisie 2030
In Woerden-Oost wordt om te beginnen de Steinhagenseweg omgelegd en investeren we in een veilige situatie waarbij fiets- en autoverkeer worden gescheiden. De uitwerking van de ongelijkvloerse kruising in het verlengde van het Jan Ruijspad is in volle gang. Verder hebben we het afgelopen jaar samen met de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht het tracé van de snelfietsroute uitgewerkt en de afspraken vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Wanneer de raad het budget vrijgeeft, starten we in 2021 met de realisatie ervan.
In het meerjaren verkeersmaatregelenplan, dat door de raad wordt vastgesteld, nemen we alle maatregelen op die nodig zijn om de Verkeersvisie 2030 te realiseren. Hierbij denken wij ten minste aan de volgende punten:
a. Aanpak van fietsknelpunten en het verbeteren van de fietsinfrastructuur (in en om het centrum en op de werk- en schoolroutes) heeft prioriteit in de uitvoering van het verkeersmaatregelenplan. We benutten daarbij de financieringsmogelijkheden vanuit de provincie en andere overheden optimaal. Zo hebben we ruim € 518.000,- aan subsidie van het Rijk ontvangen om de verkeersveiligheid in Woerden de komende 5 jaar actief aan te pakken.
b. We onderzoeken of de toegang tot de binnenstad voor fietsers toegankelijker kan worden door de voorrang van de binnenring af te halen. Dit creëert een gelijkwaardige positie tussen motorvoertuigen en fietsers.
c. Duurzame mobiliteit, zoals het gebruik van de fiets binnen Woerden en tussen de dorpen, maken we aantrekkelijker. Met NS en ProRail werken we aan de blijvende aantrekkelijkheid van treinverbindingen voor vervoer naar de grote steden om ons heen. Ook de aansluiting met ander openbaar vervoer binnen de gemeente en in de regio geven wij daarbij de nodige aandacht. Zo zijn we samen met de provincie bezig met de aanleg van een busbaan op de Stationsweg.
d. We bekijken hoe we de ontsluiting van Woerden-Oost verder kunnen vormgeven, in relatie tot Poort van Woerden.
e. Na een uitgebreid participatieproces is het nieuwe parkeerbeleid opgesteld. De raad heeft het parkeerbeleid op 18 februari 2021 vastgesteld. In 2021 wordt het beleid verder uitgewerkt in concrete uitvoeringsbesluiten en projecten (bijvoorbeeld invoering scanauto en uitwerking beleid deelmobiliteit).
Voor de investeringsmaatregelen maken wij de benodigde middelen structureel vrij om de kapitaallasten en onderhoudskosten op de korte en lange termijn te kunnen financieren.
Landelijk gebied
Verkeerskundig is de ontwikkeling dat agrarisch verkeer steeds groter en zwaarder wordt, waar het buitengebied niet op is ingericht, maar ook toename van thuisbezorg-bestelbusjes (versterkt door corona). Dit heeft zijn weerslag op zowel de weginrichting als fysiek op de wegen, die niet op deze verzwaarde belasting zijn ontworpen en dus eerder vernieuwd moeten worden.
Regionale samenwerking
Verkeer heeft altijd een regionaal karakter en regionaal zijn we dan ook goed aangehaakt. Zo draaien we mee in U Ned (samenwerkingsverband regio Utrecht) en in het Ruimtelijk Economisch Programma van de U10, zodat we ook daar de Woerdense belangen op tafel brengen.
Openbare ruimte
Integraal Beheer van de Openbare Ruimte (IBOR)
De afgelopen jaren is er een flinke kwaliteitsslag gemaakt in onze openbare ruimte, met de investeringsstop 2020 en de bezuinigingen die ingaan per 2021 wordt de kwaliteitsslag niet verder voortgezet. Er is sprake van een onderhoudsopgave welke groter is dan de beschikbare middelen in de begroting, in de SH is daarom een prioritering vastgesteld welke objectsoorten het belangrijkst zijn. Achterstanden in de openbare ruimte zullen oplopen en op termijn is de verwachting dat moet worden overgegaan tot het afsluiten of verwijderen van areaal wanneer er onvoldoende budget is om deze in stand te houden.
Inhaalslag beweegbare bruggen
In 2020 zijn de Rozenbrug en de Blokhuisbrug grondig gerenoveerd en heeft het groot onderhoud plaatsgevonden aan de Molenbrug en Hofbrug.
Als gevolg van ‘corona’ en de inpassing van de werkzaamheden in het project Doorstroming Woerden-West is de renovatie van de Kwakelbrug uitgesteld naar 2021. Als de Kwakelbrug gereed is, is daarmee het project beweegbare bruggen afgerond en zijn deze objecten weer veilig en betrouwbaar. De ‘inhaalslag’ van 13 miljoen is nagenoeg afgerond.
Baggeronderhoud
Als gevolg van de PFAS-discussie (het ontbreken van een vastgestelde gezondheidskundige waarde) en de diepteschouw door het bevoegd gezag het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), zijn de baggerwerkzaamheden in 2019 en 2020 niet conform baggerplan uitgevoerd. In overleg met het HDSR is in 2020 een baggeropgave uitgevoerd waarin een combinatie is gemaakt van watergangen die verplicht waren vanuit de diepteschouw en watergangen die gewenst waren vanuit het baggerplan. Omdat het baggerplan inmiddels gedateerd is en regelgeving gewijzigd is (o.a. PFAS), zal het baggerplan in 2021 geactualiseerd worden.
Speelvoorzieningen
Jaarlijkse inspectie en het regulier onderhoud aan de speelvoorzieningen is in 2020 uitgevoerd. Alle speeltoestellen voldoen op dit moment aan de vigerende wet- en regelgeving. Voor wat betreft het vervangingsonderhoud voorziet het uitvoeringsplan een theoretische vervangingspiek in de komende jaren. De strategie was om deze vervangingspiek niet af te wachten, maar om deze op te vangen door een deel van de toestellen actief te vervangen. Hiervoor was extra budget noodzakelijk wat gedeeltelijk via raadsvoorstel 19R.00661 beschikbaar is gesteld. Een deel van deze vervangingen is uitgevoerd in 2019 en 2020 , echter als gevolg van de strategische heroriëntatie is een deel van de investeringen in 2020 bevroren en doorgeschoven naar 2021. Door de keuzes die gemaakt zijn in de SH is niet duidelijk of het doorgeschoven krediet ook daadwerkelijk aan speelvoorzieningen besteed zal worden. Met de keuzes die gemaakt zijn, is het aannemelijk dat er in dit areaal achterstanden gaan ontstaan en op termijn mogelijk speeltoestellen gaan verdwijnen.
Oostdam, Singelplan, Exercitieveld
In 2020 werd een volgende stap gezet in het afronden van het Singelproject. Sinds 2014 wordt gefaseerd gewerkt aan het vervangen van de slechte beschoeiing en worden de contouren van de oude vesting van Woerden meer zichtbaar en beleefbaar. Zo is er een verdere uitwerking gemaakt van de bastions Hogewal en Torenwal, is langs de Oostsingel, Oostlaan en het Plantsoen nieuwe beschoeiing aangebracht en is gestart met de voorbereiding en gedeeltelijke uitvoering van werkzaamheden aan de Oostdam, waaronder het vervangen van de ingestorte duiker. Daarnaast is een vergunning verkregen voor het opknappen van de wandelpaden en grafmonumenten van de Algemene begraafplaats Hogewal. Naar verwachting worden deze werkzaamheden in het eerste halfjaar van 2021 uitgevoerd. Ook het project Exercitieveld kreeg een vervolg en hield de gemoederen bezig. De gemeenteraad zal in het voorjaar van 2021 een scenariokeuze maken voor de verdere uitwerking.
Bodemdaling, klimaatbestendigheid en circulaire economie
Bodemdaling is niet alleen een probleem van de gemeente. Een eerlijke verdeling van de kosten tussen samenleving, ontwikkelaars en overheid, maakt dit voor iedereen draagbaar. Met Alphen, Gouda en provincies werken we aan een regiodeal met het Rijk, zodat onze investeringen op het gebied van bodemdaling ook daar op financiële steun kunnen rekenen. De concrete maatregelen uit het programma Bodemdaling en het programma Klimaatbestendig, worden in het KBOR ondergebracht. Voor nieuwbouw is er een restzettingseis vastgesteld. Voor bestaand bebouwd gebied wordt vanwege de hoge kosten de zettingsdiscussie losgelaten en wordt er in de toekomst gestuurd op veiligheid.
Circulaire economie
Het programma circulaire economie levert in een concrete uitvoering geld op in plaats van kosten voor afvalverwerking, door in samenwerking met lokale bedrijven (groen) afval lokaal te verwerken en te gebruiken. In AVU-verband werken wij samen aan het circulair maken van afvalstromen.
Wijkonderhoud
Begraafplaatsen
In 2020 is het beleidsplan voor de gemeentelijke begraafplaatsen vastgesteld. Een plan waarbij een toekomstbestendige en kostenbewuste instandhouding van de begraafplaatsen is vastgelegd. Een belangrijk onderdeel van het plan is het mogelijk maken van verschillende vormen van lijkbezorging, dit zal de komende jaren verder uitgewerkt worden. Parallel aan het opstellen van het beleidsplan werd gewerkt aan het verbeteren en verder automatiseren van het proces voor de begraafplaatsadministratie en de zgn. digitale kaart van de begraafplaatsen, waardoor de dienstverlening verder zal verbeteren. Daarnaast zijn we gestart met het onderzoeken en actualiseren van de grafrechten. En werd uiteraard onderhoud uitgevoerd zodat de begraafplaatsen er netjes uit blijven zien.
Afval & Reiniging
Verminderen zwerfafval
De gemeente zet in op het verminderen van het zwerfafval. Dat was in 2020 een behoorlijke uitdaging vanwege corona (zie ook onderdeel corona). Met name in de eerste lockdown produceerden de inwoners meer zwerfafval (met name in de parken en binnenstad). Door extra inzet van collega’s en het tijdelijk overnemen van de werkzaamheden van Ferm Werk is de overlast binnen de perken gebleven.
Verder worden de inwoners gemobiliseerd om op regelmatige tijden of periode (een deel van) de buurt schoon te maken. De gemeente faciliteert door hulpmiddelen beschikbaar te stellen en het vuil op te halen. Helaas zijn er in 2020 geen bijeenkomsten voor de zgn. zwerfafvalambassadeurs georganiseerd. Wel hebben zij allemaal een leuke attentie gekregen. We besteden veel aandacht aan onze ambassadeurs. In de gemeente Woerden zijn er ruim 140 die zich inzetten voor een schone woonomgeving! Daarnaast nemen we actief deel aan onder andere de Landelijke Opschoondag en doen we veel aan voorlichting en educatie (onder andere via het lesprogramma ‘Let’s do it Kids’ voor basisscholen).



Duurzaam
Sinds enkele jaren is het nieuwe inzamelen operationeel. Bewoners die minder vaak restafval aanbieden, kunnen in aanmerking komen voor teruggave van een deel van de afvalstoffenheffing. Met deze financiële prikkel stimuleren wij onze inwoners bewuster met afval om te gaan en dit beter te scheiden zodat wij meer grondstoffen uit het restafval terug kunnen winnen voor hergebruik.
Met name het apart inzamelen van gft wordt gestimuleerd. Apart inzamelen is zowel voor laag- als hoogbouw mogelijk, maar vergt een andere aanpak. Specifiek voor de binnenstad bekijken we samen met horeca en winkeliers hoe het afval scheiden door ondernemers binnen de binnenstadring kan worden gestimuleerd.