Doorontwikkeling casemanagement
Er is een start gemaakt met de doorontwikkeling van casemanagement. De ingezette zorg kunnen we beter monitoren en we werken nauw samen met zorgaanbieders en Inkoop & Monitoring Utrecht West. In 2023 worden de interne werkprocessen rondom ondersteuningsplannen en ingezette zorg verder geoptimaliseerd door inzet van collegiale toetsing.
Inkoop maatwerk Jeugd en Wmo
Met ingang van 1 januari 2022 zijn met 166 aanbieders contracten gesloten. Ter vergelijking: in 2021 waren er 219 aanbieders gecontracteerd. De raad is over de uitkomst van het regionaal inkoopproces Jeugd en Wmo geïnformeerd (D/22/049592). Op basis van de omschreven ambitie en uitgangspunten zijn afspraken gemaakt over de monitoring van de ontwikkelingen en de verantwoording door aanbieders. In samenwerking met de regio wordt gestuurd op deze afspraken.
Door Inkoop & Monitoring Utrecht West zijn de contracten gemonitord. Door de inflatie en de stijgende energieprijzen is de indexatie groter geweest dan in voorgaande jaren.
Inkomenstoets huishoudelijke hulp
We hebben voorbereidingen getroffen om met ingang van 1 januari 2023 bij de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp bij de beoordeling van de eigen kracht en eigen mogelijkheden tevens de eigen financiële mogelijkheden (zelfredzaamheid) te laten meewegen. Hierdoor hebben we een kortere wachtlijst en komt de hulp terecht bij inwoners die het echt nodig hebben én niet de financiële mogelijkheden hebben om het zelf te betalen. Vanwege landelijke ontwikkelingen is dit echter weer stopgezet.
Regionale agenda jeugd en pamflet ondertekend
We hebben een goede start gemaakt met de uitvoering van de regionale agenda jeugd 2022-2025 voor Utrecht West, die in 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad. Deze agenda geeft duidelijkheid over hoe de gemeenten in Utrecht West in regioverband samenwerken om de beschikbaarheid en continuïteit van jeugdhulp te borgen en hoe zij de hulp aan jeugdigen willen transformeren.
Bescherming in beweging
Voor 2022 was Utrecht West een van de zes landelijke proeftuinen voor het nieuwe landelijke toekomstscenario van kind- en gezinsbescherming. Deze proeftuin, onder de titel 'Bescherming in beweging', is een samenwerking van de vijf gemeenten in Utrecht-West, Samen Veilig Midden-Nederland (zowel Veilig Thuis als de Gecertificeerde Instelling), de Raad voor de Kinderbescherming en de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering (WSS). Dit zijn instanties die samen de jeugdbeschermingsketen vormen, die handelen als er (ernstige) zorgen zijn om de veiligheid van een kind. Sinds 2020 is deze beweging actief, waardoor kwetsbare gezinnen eerder dan voorheen in contact komen met WoerdenWijzer. Doelen zijn onder andere het inkorten van de beschermingsketen. Dit betekent dat een kind eerder hulpverlening ontvangt en dat een gezin te maken heeft met minder verschillende beroepskrachten.
YEPH (hoogspecialistische jeugdhulp)
In samenwerking met andere Utrechtse regio’s zijn twee ambities vastgesteld voor driemilieusvoorzieningen (hoogspecialistische verblijfsvoorzieningen voor jeugdigen):
• De gemiddelde groepsgrootte op een voorziening wordt verkleind van gemiddeld 8,6 naar 5 jeugdigen per groep.
• Voor 2027 streven we ernaar om 20% minder kinderen in een driemilieusvoorziening op te vangen.
Om deze ambities te realiseren, hebben alle Utrechtse colleges in 2022 besloten tot een financiële investering en verhoging van het basisbudget.
Gezondheidspreventie
We hebben extra aandacht gegeven aan mentale gezondheid van jeugdigen middels de impulsgelden. Ook is Woerden Wijzer gestart met de interventie ‘Creatief Leven’, gericht op mensen die kampen met eenzaamheid. Ten slotte heeft de gemeente Woerden gevolg gegeven aan het in 2022 ondertekende ‘Integraal Zorgakkoord’ door te investeren in de samenwerking met huisartsen, St. Antonius ziekenhuis en andere zorgpartijen om tot een gezamenlijke integrale preventieagenda te komen.
Mantelzorgondersteuning
In 2022 zijn voor verbetering van mantelzorgondersteuning 3 projecten gestart:
- Aan Hart voor Woerden is een eenmalige subsidie toegekend voor het vergroten van bekendheid met de mogelijkheden vanuit de vrijwilligersorganisaties om mantelzorgers te ondersteunen.
- Intern zijn we gestart met een project Mantelzorgverklaringen en mantelzorgwoningen.
- Vanuit VWS is een project gestart om mantelzorg aan inwoners met Molukse en Indische achtergrond te verbeteren. Woerden is een van de drie pilotgemeenten. Dit is een samenwerking tussen MantelzorgNL (projectleiding), Sinar Maluku, Pelita en gemeente Woerden.
Herijking subsidieafspraken
Vanaf 1 januari 2022 zijn onze subsidieafspraken anders ingericht op basis van de subsidieregeling Algemene Voorzieningen Sociaal Domein. De inspanningen van onze maatschappelijke partners komen voort uit onze MAG en bijbehorende samenwerkingsafspraken zijn opgenomen in de subsidiebeschikkingen. De resultaten worden gemonitord en waar nodig wordt ingespeeld op (lokale) veranderingen. Daarnaast werken de maatschappelijke partners op verschillende thema's samen (Mantelzorg; Jeugd en Gezin; Geld-op-orde, Jeugd en Ouderen/eenzaamheid).
Versterking voorliggend veld
Samen met onze maatschappelijke partners werken we vanuit de MAG aan het versterken van het voorliggend veld. De afgelopen jaren zien we als algemene ontwikkeling dat de druk op de zorg en zorgbudgetten toeneemt. Dit komt onder andere door een toename in (complexiteit van) zorgvragen als gevolg van vergrijzing en inwoners die langer thuis wonen. De raad heeft op deze toenemende druk geanticipeerd door structureel € 400.000 toe te voegen aan algemene voorzieningen jeugd en Wmo. Deze financiële impuls doet recht aan de grote maatschappelijke meerwaarde die deze organisaties al jaren bieden voor onze gemeente. De maatschappelijke partners werken op thema's samen, deze samenwerkingen hebben o.a. geresulteerd in diverse mantelzorgprojecten, een breed inwonersloket, een verstevigde samenwerking tussen formele en informele (jeugd)ondersteuning en een divers programma tijdens de week van de eenzaamheid.