Veiligheid
In het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 zijn vier lokale prioriteiten voor Woerden opgenomen; 1) Ondermijning, 2) Cybercrime en digitale veiligheid, 3) Zorg en veiligheid en 4) Buurtaanpak Schilderskwartier. De raad krijgt jaarlijks via een raadsinformatiebrief informatie over de voortgang van aanpak van deze speerpunten.
Dienstverleningsovereenkomst
De huidige samenwerking met de gemeente Oudewater is geëvalueerd. Eind 2024/begin 2025 vindt op basis van deze evaluatie de besluitvorming plaats over het mogelijke vervolg van de samenwerking. In 2025 wordt de uitkomst vervolgens nader uitgewerkt.
Dienstverlening
We werken aan de kwaliteit van onze algehele dienstverlening. Daaronder verstaan we de manier waarop we omgaan met iedereen die woont, werkt of verblijft in onze gemeente. Er zijn nu weinig tot geen kaders hiervoor. Daarom worden deze nu ontwikkeld in de aanpak op de dienstverlening als onderdeel van de organisatieontwikkeling. Begin 2025 ligt er een visie op onze dienstverlening met heldere normen, kaders en werkafspraken voor de hele organisatie. Daarin is er ook aandacht voor het evalueren van onze dienstverlening bij onze gebruikers. Zo kunnen we zien waar we nu staan en kunnen we KPI's of indicatoren formuleren om de dienstverlening te verbeteren. Die nemen we mee als input voor de begroting 2026.
Participatie
De raad heeft in september 2023 het participatiekader Woerden vastgesteld. Hierin staan kaders om meningen, standpunten en belangen van inwoners en andere betrokkenen mee te wegen bij het maken en uitvoeren van beleid.
Daarnaast zal op 1 januari 2025 de wet "Versteviging participatie op decentraal niveau" in werking treden. Doel van deze wet is de betrokkenheid van burgers stimuleren bij het maken en uitvoeren van beleid op lokaal niveau. De wet omvat ook overheidsparticipatie; de betrokkenheid van de overheid bij initiatieven van burgers en maatschappelijke organisaties. Gemeenten krijgen twee jaar overgangstijd om deze wet in de organisatie te verankeren door middel van een Verordening Participatie en Inspraak. Om de wet te implementeren in de organisatie, moeten ook processen worden aangepast. Daarom zal participatie vanaf begrotingsjaar 2026 een onderdeel van de verantwoording worden in de programma's van de P&C cyclus.
Communicatie
De gemeente zal blijvend inzetten op duidelijke, toegankelijke en inclusieve communicatie, met extra aandacht voor begrijpelijke taal over schuldhulpverlening.
Doel: de interactie met de samenleving te verbeteren en te verstevigen.
Gebiedsgericht werken
De inzet vanuit gebiedsgericht werken gaat onverminderd door, wel zal de interactie met de samenleving in processen (in de organisatie) worden geborgd. Zo wordt de interactie met de samenleving zowel vanuit de wijken en dorpen als vanuit de organisatie breed beïnvloedt. Aan het inrichten van de processen die deze interactie moet bewerkstelligen ligt niet alleen de ontwikkelvisie Gebiedsgericht Werken aan de basis maar ook de aanpak op dienstverlening.
Organisatieontwikkeling
Om de samenleving en bestuur adequaat te ondersteunen, investeren we in de kwaliteit van de organisatie. Hiervoor lopen verschillende projecten:
Organisatiestructuur en cultuur
Procesverbetering
Aanpak dienstverlening
Sprints (bereikbaarheid)
Grip op (grote) projecten
Werklast verminderen
Over de aanpak van deze verschillende projecten wordt de raad via de P&C cyclus geïnformeerd. Meer informatie is opgenomen in de paragraaf bedrijfsvoering.