Portefeuillehouder | Thema |
---|---|
Victor Molkenboer | Bestuurlijke zaken, Burgerzaken, Juridische zaken, Openbare orde en veiligheid, Handhaving en toezicht, Communicatie, Citymarketing, Iedereen doet mee, Dierenwelzijn. |
Mariëtte Pennarts-Pouw | Inwonersparticipatie en gebiedsgericht werken, Bedrijfsvoering (ICT, P&O, Archief), Samenwerking Woerden-Oudewater |
Arjan Noorthoek | Vergunningverlening en handhaving |
Ad de Regt | Regionale samenwerking |
Programma 1 Bestuur, dienstverlening en veiligheid
Omschrijving
Terug naar navigatie - OmschrijvingProgramma 1 omvat twee opgaven uit het bestuursakkoord:
- Vitale wijken, dorpen en het buitengebied
- Fitte gemeentelijke organisatie
Taakvelden binnen programma 1 zijn:
Taakveld | Omschrijving |
---|---|
0.1 - Bestuur | facilitering van de bestuursorganen: - college van burgemeester en wethouders (loonkosten, reis- en verblijfskosten e.d.); - raad en raadscommissies (vergoedingen, excursies e.d.); - de ondersteuning van de raad, griffie; - regionale, landelijke en internationale bestuurlijke samenwerking; - lokale rekenkamer, lokale ombudsfunctie, accountantscontrole. |
0.2 - Burgerzaken | producten burgerzaken: - paspoorten en rijbewijzen; - bevolkingsregister; - straatnaamgeving en kadastrale informatie; - burgerschap; - verkiezingen, referenda; - burgerzaken leges opbrengsten (economische categorie baten: 3.7). |
1.1 - Crisisbeheersing en brandweer | taken van de brandweer en taken in verband met het beperken en bestrijden van rampen en zware ongevallen. |
1.2 - Openbare orde en veiligheid | taken op het gebied van de openbare orde en veiligheid: - toezicht en handhaving openbare orde, BOA's; - Wet Bibob en (bestuurlijke) aanpak georganiseerde criminaliteit; - bureau Halt; - preventie van criminaliteit; - opstellen en handhaven APV; - leges drank & horeca; - wet wapen en munitie (voorheen vuurwapenwet); - beleid, toezicht en ruiming van conventionele explosieven; - veilige woon- en leefomgeving; - doodsschouw (door de officier van Justitie gelast onderzoek i.v.m. de mogelijk niet-natuurlijke doodsoorzaak); - tegengaan van radicalisering; - huiselijk geweld; - Persoonsgerichte Aanpak (PGA); - nazorg ex-gedetineerden |
5.4 - Musea | activiteiten gericht op het verwerven, behouden, wetenschappelijk onderzoeken en presenteren van kunst en cultuur: gemeentelijk archief en RHC Rijnstreek en Lopikerwaard |
Ambities bestuur, dienstverlening en openbare orde en veiligheid
Terug naar navigatie - Ambities bestuur, dienstverlening en openbare orde en veiligheidVertrouwen, betrokkenheid en participatie
Woerden, dat zijn we samen! Met deze zin begint het bestuursakkoord dat CDA Woerden, Lijst van der Does, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hebben vastgesteld. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn voorwaarden voor goed bestuur. Voor inwoners, verenigingen en ondernemers is er maar één gemeente. Daarom investeren we in de samenwerking en rolverdeling tussen de bestuursorganen. We geven bewonersparticipatie concreter invulling en gaan op alle beleidsterreinen meer werken vanuit de samenleving. Vertellen wat we doen, maar ook wat er niet kan, om vervolgens samen te bekijken wat wél kan. Een overheid die luistert en meedenkt, en die initiatieven van betrokken inwoners serieus en in samenhang benadert. Inclusie is een uitgangspunt in onze werkwijze. We verduidelijken de rol en positie van de wijk- en dorpsplatforms, werken daar intensiever mee samen waar dat kan en dagen hen uit om met een actuele wijk- of dorpsagenda te komen.
Investeren in dienstverlening en organisatie
Om samenleving en bestuur adequaat te ondersteunen bij de opgaven waarvoor we staan, investeren we in (de kwaliteit van) de organisatie. De balans tussen ambities, geld en ambtelijke capaciteit wordt daarbij hersteld en bewaakt. Er wordt een aanpak op dienstverlening uitgewerkt. We versterken het strategisch vermogen van de organisatie. We gaan toe naar een meer integrale manier van werken, waarbij complexe projecten integraal worden opgepakt. We monitoren periodiek de tevredenheid van de inwoners op het gebied van onze communicatie, dienstverlening en participatie.
Veiligheid door integrale samenwerking met partners
Wat betreft openbare orde en veiligheid werkt de gemeente samen met ketenpartners, inwoners en ondernemers aan een veilig Woerden. De gemeente Woerden streeft naar een veilige, leefbare, inclusieve en gezonde samenleving voor haar inwoners en bezoekers. De beleving van bewoners is een belangrijk ijkpunt bij een veilige en leefbare samenleving. De prioriteiten worden door de raad vastgesteld in het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Deze prioriteiten vormen in de huidige bestuursperiode de kern van het veiligheidsbeleid. Handhaven van de openbare orde gebeurt in samenwerking met ketenpartners (politie, RIEC, belastingdienst, jongerenwerk etc.). We streven naar een zo veilig mogelijke woon-en leefomgeving waarin niet alleen criminaliteitscijfers zo laag mogelijk zijn maar inwoners zich ook daadwerkelijk veilig voelen.
Regionale samenwerking: richten op de gedeelde belangen
Veel van de uitdagingen waar lokale overheden voor staan, overstijgen de eigen gemeentegrenzen. Bodemdaling, omgang met landschap, stikstof, inkoop van zorg, luchtkwaliteit en behoefte aan woningen zijn hier voorbeelden van. Bovendien stimuleert het Rijk regionale samenwerking, via instrumenten als regiodeals en regionale energiestrategieën. Deze ervaringen en ontwikkelingen zorgen voor een toenemende dynamiek in de regionale samenwerkingen van gemeenten en zeker ook voor Woerden.
Woerden is onderdeel van zowel het Groene Hart als de regio Utrecht. Naast de samenwerkings-as Alphen aan den Rijn-Gouda-Woerden is na een succesvolle lobby in 2022 de bestuursovereenkomst NOVEX Groene Hart gesloten tussen het Rijk, drie provincies, drie waterschappen en 32 gemeenten. De inbreng van Woerden en andere gemeenten daarbij is dat er in het Groene Hart óók gewerkt en gewoond moet kunnen worden. Er komt een Regionale Investeringsagenda (met rijksmiddelen) waarvoor gemeenten in het Groene Hart projecten kunnen indienen die niet langs andere weg gerealiseerd kunnen worden.
In de regio Utrecht (U10) is de uitdaging om de verstedelijking van de regio in goede banen te leiden. Hierbij wordt gezocht naar een goede balans tussen landschap, wonen, werken, mobiliteit en energie, zodat de kwaliteiten van de regio op deze thema’s worden behouden of versterkt. In 2021 is hiervoor een Ruimtelijk Economisch Perspectief, ook wel Integraal Ruimtelijk Perspectief genoemd, opgesteld. In 2022 is dit perspectief vertaald naar een Ruimtelijk Economisch Programma. Wij richten ons hierbij op lokale belangen, die aansluiten op regionale opgaven. Woerden wil een goede balans vinden in woningbouw voor eigen gemeente en regio, de vitaliteit van bedrijfsterreinen op peil houden en goed bereikbaar blijven. In dit verband is de bediening van station Woerden van belang evenals de aansluiting van het snelfietsnetwerk van de regio Utrecht op het Groene Hart. Ook wordt onderzocht welke oplossingen voor automobiliteit nodig zijn. Op deze manier kunnen zowel Woerden als de regio profiteren van onze inzet.
De samenwerking met de gemeente Oudewater neemt een bijzondere plek in. De dienstverleningsovereenkomst (DVO) tussen Woerden en Oudewater loopt tot 1 januari 2026. Op 1 januari 2025 moeten de twee gemeenten overeenstemming hebben over (verlenging van) de DVO. De huidige samenwerking wordt eerst geëvalueerd. Bij een eventuele nieuwe DVO is voor Woerden het uitgangspunt dat de ambtelijke inzet voor Oudewater tegen reële kosten wordt gefactureerd.
Actuele ontwikkelingen
Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingenVeiligheid en corona
Door de coronacrisis is de doelstelling om een veilige woon- en leefomgeving te behouden in zijn uitvoering gewijzigd. Aandacht voor opgaven op het gebied van volksgezondheid zijn voorgegaan op inzet voor andere problematiek, zoals de aanpak van ondermijning. Er wordt momenteel alleen op incidenten gestuurd. Gezien de ontwikkelingen is het de verwachting dat dit nog aanhoudt.
Bestaande capaciteitsknelpunten bij de gemeente en ketenpartners zijn verder onder druk komen te staan. De uitdaging zit in het behouden van de goede relaties met hen, en binnen de bestaande kaders en middelen waken voor de leefbaarheid en veiligheid van Woerden. Een eventuele nieuwe coronagolf kan grote maatschappelijke gevolgen hebben en extra inzet van de gemeente vragen.
Oekraïne
Door de oorlogshandelingen in Oekraïne werden we in 2022 ineens geconfronteerd met een vluchtelingenstroom naar Nederland en andere West-Europese landen. Ook in Woerden worden zowel op particuliere als gemeentelijke locaties de nodige Oekraïners opgevangen. De crisisorganisatie die was ingericht is inmiddels ontbonden en activiteiten worden door de reguliere organisatie uitgevoerd. Vluchtelingen mogen in ieder geval tot 1 oktober 2022 in Nederland blijven zonder een asielaanvraag te hoeven doen. Hoelang zij in Nederland en Woerden zullen blijven is (nog) niet duidelijk, maar dit zal inzet van de gemeente Woerden blijven vragen.
Statushouders en asielzoekers
Door een vastlopende asielketen vraagt het Rijk via provincies aan gemeenten om extra inspanningen te doen voor de opvang van asielzoekers en het huisvesten van statushouders. De gemeente Woerden zet zich in dit kader in om de taakstelling van 2022 versneld te behalen.
Landelijk gebied
Door de voornemens van Rijk en provincies op het gebied van stikstof en natuurontwikkeling ligt er een grote druk op de agrarische sector. Dit leidt ook tot protest en maatschappelijke onrust, met een veiligheidsaspect.
We sluiten bestuurlijk en ambtelijk aan op de Gebiedsgerichte aanpak Nieuwkoopse Plassen en stellen een Plattelandsagenda op.
Opgave: Vitale wijken, dorpen en het buitengebied
Maatschappelijk effect
Terug naar navigatie - Maatschappelijk effect1.1 Inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers betrekken we meer bij en hebben invloed op wat de gemeente in hun wijk of dorp doet.
1.2 In elke wijk of dorp zijn basisvoorzieningen op loop- of fietsafstand, is ruimte voor ontmoeting en zijn er woningen voor elke levensfase. Ook is het er leefbaar en veilig.
1.3 Initiatiefnemers die zich bezighouden met het versterken van wijk of dorp zijn beter gefaciliteerd waardoor hun initiatieven kansrijker zijn om te realiseren.
1.4 Er worden zichtbare resultaten geboekt in de wijken en dorpen.
1.5 Inwoners voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is, worden meer zichtbaar.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat-
Opgave: Vitale wijken, dorpen en het buitengebied
- 1.1.1 Als inwoners, ondernemers, en organisaties dat willen, praten ze mee, beslissen ze mee, of werken ze samen met de gemeente aan projecten in hun wijk of dorp. De uitgangspunten van het participatiekader zijn hier leidend.
-
1.1.2. in de wijken en dorpen waar een stabiel en divers platform is met draagvlak vanuit de wijk/dorp is verbeterde samenwerking en interactie met de gemeente.
- 1.1.2.1 Met elk platform afspraken maken over de rol die zij willen vervullen zodat helder is op welke terreinen wordt samengewerkt (en op welke niet en welke alternatieve vormen van participatie gekozen kunnen worden).
- 1.1.2.2 Het (subsidie)kader aanscherpen waardoor de rol en positie van de platforms duidelijker worden .
- 1.1.2.3 De dorps- en wijkplatforms uitdagen om een actuele dorps- of wijkagenda te komen.
- 1.1.3. De actuele onderwerpen (doelen 3a t/m 3h uit bestuursakkoord) worden integraal opgepakt in samenwerking met de bewonersplatforms die hierbij betrokken willen zijn, en voor wie het ook een belangrijk onderwerp is.
- 1.1.4 De punten 3a t/m 3h uit het bestuursakkoord zijn verwerkt in de programma's 2, 3, 4, 5 en 6.
- 1.2.1 Er is een accommodatiebeleid voor maatschappelijke voorzieningen.
-
1.3.1 Het is voor initiatiefnemers helder op welke wijze zij initiatieven kunnen indienen, welke criteria er zijn voor de initiatieven en welke eventuele budgetten beschikbaar zijn.
- 1.3.1.1 Inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties beter faciliteren door een loket in te stellen waar inwoners met initiatieven terechtkunnen.
- 1.3.1.2 Meedenken en ondersteunen bij het aanvragen van cofinanciering van initiatieven, bijvoorbeeld door de inzet van een subsidiecoördinator.
- 1.4.1 De actuele onderwerpen (doelen 3a t/m 3h) worden integraal opgepakt in samenwerking met de bewonersplatforms die hierbij betrokken willen zijn, en voor wie het ook een belangrijk onderwerp is.
- 1.5.1 Inclusie is zichtbaar in college- en raadsvoorstellen.
- 1.5.2 Inclusie is standaard onderwerp van gesprek met onze partners, waaronder platforms.
- 1.5.3 In de domeinen/teams is inclusie een vast onderwerp van gesprek in de verschillende sociale en fysieke opgaven.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat1.1.1 Als inwoners, ondernemers, en organisaties dat willen, praten ze mee, beslissen ze mee, of werken ze samen met de gemeente aan projecten in hun wijk of dorp. De uitgangspunten van het participatiekader zijn hier leidend.
Inspanningen
1.1.2. in de wijken en dorpen waar een stabiel en divers platform is met draagvlak vanuit de wijk/dorp is verbeterde samenwerking en interactie met de gemeente.
Inspanningen
1.1.3. De actuele onderwerpen (doelen 3a t/m 3h uit bestuursakkoord) worden integraal opgepakt in samenwerking met de bewonersplatforms die hierbij betrokken willen zijn, en voor wie het ook een belangrijk onderwerp is.
Inspanningen
1.1.4 De punten 3a t/m 3h uit het bestuursakkoord zijn verwerkt in de programma's 2, 3, 4, 5 en 6.
1.2.1 Er is een accommodatiebeleid voor maatschappelijke voorzieningen.
1.3.1 Het is voor initiatiefnemers helder op welke wijze zij initiatieven kunnen indienen, welke criteria er zijn voor de initiatieven en welke eventuele budgetten beschikbaar zijn.
Inspanningen
1.4.1 De actuele onderwerpen (doelen 3a t/m 3h) worden integraal opgepakt in samenwerking met de bewonersplatforms die hierbij betrokken willen zijn, en voor wie het ook een belangrijk onderwerp is.
Inspanningen
1.5.1 Inclusie is zichtbaar in college- en raadsvoorstellen.
Inspanningen
1.5.2 Inclusie is standaard onderwerp van gesprek met onze partners, waaronder platforms.
Inspanningen
1.5.3 In de domeinen/teams is inclusie een vast onderwerp van gesprek in de verschillende sociale en fysieke opgaven.
Inspanningen
Opgave: Fitte gemeentelijke organisatie
Maatschappelijk effect
Terug naar navigatie - Maatschappelijk effect1.6 De gemeente is gericht op haar inwoners en ondernemers en heeft een open houding voor maatschappelijk initiatief.
1.7 De samenleving heeft vertrouwen in het functioneren van de gemeente
1.8 De samenwerking tussen de gemeenten Woerden en Oudewater biedt inwoners van Woerden het voordeel van kennisdeling en kostenefficiency.
1.9 De gemeente is gericht op haar inwoners, en het gemeentebestuur kent een open, herkenbare, daadkrachtige en op onderlinge samenwerking gerichte bestuurscultuur.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat-
Opgave: Fitte gemeentelijke organisatie
-
1.6.1 De inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners staan meer centraal in onze werkwijze en dienstverlening.
- 1.6.1.1 Een aanpak op dienstverlening uitwerken in samenhang met Huis op Orde en Huis van de Toekomst.
- 1.6.1.2 Daarbij maken we onder andere gebruik van de ‘Gebruiker Centraal’ om te bepalen hoe de organisatie het doet op het gebied van het betrekken van gebruikers, en om ambities voor de toekomst te bepalen.
- 1.6.1.3 Voorstel opstellen hoe we bestaande en/of nieuwe monitoringsinstrumenten kunnen gebruiken om de waardering van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de gemeentelijke dienstverlening te meten.
- 1.6.1.4 De samenlevingsgerichte aanpak implementeren in de gemeentelijke organisatie.
-
1.6.2 Waar mogelijk vereenvoudigen we de eisen en procedures rondom de verstrekking van vergunningen. De administratieve lasten voor initiatiefnemers nemen waar mogelijk af.
- 1.6.2.1 De adviezen uit het klanttevredenheidsonderzoek vergunningen en haalbaarheidsonderzoeken implementeren in de organisatie om zo de dienstverlening richting inwoners te verbeteren.
- 1.6.2.2 Op basis van de afwijzingsgronden van initiatieven kijken in hoeverre de geldende regels knellend zijn om maatschappelijk initiatief toe te staan.
- 1.6.2.3 De benodigde aanpassingen in de regelgeving, op basis van de analyse 2024 en 2025, meenemen in het gebiedsdekkend omgevingsplan en voorleggen aan de gemeenteraad.
-
1.7.1 De verhouding tussen ambities, geld, en benodigde ambtelijke capaciteit is in balans.
- 1.7.1.1 De prioritering van de ambities voorleggen aan de raad en indien nodig en mogelijk scenario’s voorleggen en daarbij de consequenties van eventuele keuzes in beeld brengen.
- 1.7.1.2 Het bestuursakkoord uitwerken en toetsen op haalbaarheid in een collegewerkprogramma met meetbare resultaten, en opnemen in de begroting.
- 1.7.1.3 Voorstel opstellen over de structuur waarin complexe, interdisciplinaire projecten georganiseerd kunnen worden.
- 1.7.1.4 Per nieuw project zorgen voor een realistische integrale raming en daarbij ook middelen voor ondersteunende en aanpalende functies meenemen.
- 1.7.1.5 Een ‘grote-projecten-kalender' op gemeentelijk niveau opstellen. Hierdoor wordt een integrale afweging en prioritering door directie en college mogelijk.
-
1.7.2 We hebben een fittere organisatie ten opzichte van 2022.
- 1.7.2.1 Een tweejaarlijks een preventief medisch onderzoek naar de gezondheid uitvoeren, waaraan medewerkers op basis van vrijwilligheid kunnen deelnemen.
- 1.7.2.2 Een tweejaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren om vervolgens aandacht te schenken aan de aandachtsgebieden.
- 1.7.2.3 Het strategisch vermogen van de organisatie versterken door het samenstellen van een strategisch overleg dat het bestuur integraal adviseert over gemeentebrede vraagstukken.
- 1.7.2.4 Het strategisch vermogen en projectmanagementvaardigheden van medewerkers versterken via sturing door management en training.
- 1.7.2.5 In geval van spoedeisende (crisis)taken vanuit het Rijk gaat het college over tot inzet, vooruitlopend op de reëel te verwachten rijksbijdrage en begrotingswijziging. Hierover worden afspraken gemaakt met de gemeenteraad.
- 1.7.2.6 De ambtelijke organisatie versterken daar waar de grootste formatieve knelpunten zitten.
- 1.7.2.7 Structureel aandacht besteden aan organisatieontwikkeling.
- 1.7.2.8 Daar waar de oorspronkelijk beoogde besparingen uit de bestuursopdracht een onevenredige impact hebben op de organisatie worden deze niet doorgezet.
-
1.7.3 Inwoners begrijpen de informatievoorziening van de gemeente over activiteiten, projecten en dienstverlening beter.
- 1.7.3.1 Teksten voor de website, het redactionele deel van de informatiepagina in de krant en social media van de gemeente op B1-niveau schrijven.
- 1.7.3.2 Jaarlijks minimaal 40 ambtenaren trainen in begrijpelijk schrijven.
- 1.7.3.3 Jaarlijks minimaal 30 van de meest verstuurde standaardbrieven naar niveau B1 herschrijven.
- 1.7.3.4 Vijftig ambtenaren die veel teksten voor inwoners schrijven krijgen een licentie voor software om het taalniveau van hun teksten te meten.
-
1.7.4 De waardering van inwoners voor de gemeentelijke communicatie wat betreft betrouwbaarheid, transparantie, volledigheid en tijdigheid stijgt.
- 1.7.4.1 We meten de waardering van inwoners voor de gemeentelijke communicatie wat betreft betrouwbaarheid, transparantie, volledigheid en tijdigheid.
- 1.7.4.2 We maken een plan waarin we vastleggen welke stappen we organisatiebreed moeten nemen om de communicatie op dit punt te verbeteren.
- 1.7.4.3 We meten de waardering van inwoners voor de gemeentelijke communicatie wat betreft betrouwbaarheid, transparantie, volledigheid en tijdigheid opnieuw, om te zien of deze gestegen is.
- 1.8.1 Er ligt eventueel een nieuwe, duidelijke dienstverleningsovereenkomst met heldere samenwerkingsafspraken waarbij de inzet van de ambtelijke organisatie voor de gemeente Oudewater tegen reële kosten wordt gefactureerd.
-
1.9.1 Er zijn goede afspraken over de samenwerking tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie.
- 1.9.1.1 Goede afspraken maken over de samenwerking tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie.
- 1.9.1.2 Uitlijnen van een werkproces voor grote en/of nieuwe beleidsontwikkelingen, waarbij de raad startnotities en indien mogelijk scenario’s krijgt voorgelegd.
- 1.9.1.3 In de ambtelijke organisatie duidelijk maken wat de kaders zijn voor het werken met en voor de raad.
- 1.9.1.4 Een themasessie organiseren met raad, college en ambtelijke organisatie over de wisselwerking en samenwerking.
- 1.9.1.5 In het inwerkprogramma aandacht besteden aan de rol van de ambtenaar in relatie tot samenleving, andere overheden, de ambtelijke organisatie, raad en college.
- 1.9.1.6 Evalueren van de samenwerking tussen raad, college en ambtelijke organisatie.
-
1.6.1 De inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners staan meer centraal in onze werkwijze en dienstverlening.
Resultaat
Terug naar navigatie - Resultaat1.6.1 De inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners staan meer centraal in onze werkwijze en dienstverlening.
Inspanningen
1.6.2 Waar mogelijk vereenvoudigen we de eisen en procedures rondom de verstrekking van vergunningen. De administratieve lasten voor initiatiefnemers nemen waar mogelijk af.
Inspanningen
1.7.1 De verhouding tussen ambities, geld, en benodigde ambtelijke capaciteit is in balans.
Inspanningen
1.7.2 We hebben een fittere organisatie ten opzichte van 2022.
Inspanningen
1.7.3 Inwoners begrijpen de informatievoorziening van de gemeente over activiteiten, projecten en dienstverlening beter.
Inspanningen
1.7.4 De waardering van inwoners voor de gemeentelijke communicatie wat betreft betrouwbaarheid, transparantie, volledigheid en tijdigheid stijgt.
Inspanningen
1.8.1 Er ligt eventueel een nieuwe, duidelijke dienstverleningsovereenkomst met heldere samenwerkingsafspraken waarbij de inzet van de ambtelijke organisatie voor de gemeente Oudewater tegen reële kosten wordt gefactureerd.
Inspanningen
1.9.1 Er zijn goede afspraken over de samenwerking tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie.
Inspanningen
Formatie
Terug naar navigatie - FormatiePeriode | Woerden |
---|---|
2021 | 6,8 fte per 1.000 inwoners |
2020 | 6,8 fte per 1.000 inwoners |
Bezetting
Terug naar navigatie - BezettingPeriode | Woerden |
---|---|
2021 | 6,7 fte per 1.000 inwoners |
2020 | 6,5 fte per 1.000 inwoners |
Apparaatskosten
Terug naar navigatie - ApparaatskostenPeriode | Woerden |
---|---|
2021 | 532 € per inwoner |
2020 | 544 € per inwoner |
Externe inhuur
Terug naar navigatie - Externe inhuurPeriode | Woerden |
---|---|
2021 | 12,1 % van pers.kosten (incl.inhuur) besteed aan inhuur |
JR2020 | 16,3 % van pers.kosten (incl.inhuur) besteed aan inhuur |
Overhead
Terug naar navigatie - OverheadPeriode | Woerden |
---|---|
2021 | 8 % van totale lasten |
JR2020 | 8,8 % van totale lasten |
Verwijzingen Halt
Terug naar navigatie - Verwijzingen HaltPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 30 per 10.000 inw 12-17jr | 80 per 10.000 inw 12-17jr |
Winkeldiefstallen
Terug naar navigatie - WinkeldiefstallenPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 0,7 per 1.000 inwoners | 1,8 per 1.000 inwoners |
Geweldsmisdrijven
Terug naar navigatie - GeweldsmisdrijvenPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 2,3 per 1.000 inwoners | 4,3 per 1.000 inwoners |
Diefstallen uit woning
Terug naar navigatie - Diefstallen uit woningPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 1,3 per 1.000 inwoners | 1,3 per 1.000 inwoners |
Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte
Terug naar navigatie - Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimtePeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 4,9 per 1.000 inwoners | 6,1 per 1.000 inwoners |
Demografische druk
Terug naar navigatie - Demografische drukPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 76,7 % groene en grijze druk tov 20-64 | 70,1 % groene en grijze druk tov 20-64 |
Jongeren met jeugdreclassering
Terug naar navigatie - Jongeren met jeugdreclasseringPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 0,2 % van alle jongeren van 12 tot 23 jaar | 0,3 % van alle jongeren van 12 tot 23 jaar |
Jongeren met een delict voor de rechter
Terug naar navigatie - Jongeren met een delict voor de rechterPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2020 | 1 % van de jongeren van 12 - 23 jaar | 1 % van de jongeren van 12 - 23 jaar |
Functiemenging
Terug naar navigatie - FunctiemengingPeriode | Woerden | Nederland |
---|---|---|
2021 | 57 verhouding banen : woningen | 53,3 verhouding banen : woningen |
Specificatie taakvelden
Terug naar navigatie - Specificatie taakveldenExploitatie | Werkelijk 2021 | Primitieve begroting 2022 | Begroting 2022 inclusief wijzigingen | Begroting 2023 | Verschil begroting 2023 en begroting 2022 na wijzigingen | Begroting 2024 | Begroting 2025 | Begroting 2026 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | |||||||||
0.1 Bestuur | 2.568.146 | 2.728.354 | 2.812.472 | 2.921.978 | 109.506 | 2.921.978 | 2.921.978 | 2.979.326 | |
0.2 Burgerzaken | 1.355.962 | 1.164.200 | 1.237.414 | 1.204.207 | -33.207 | 1.208.772 | 1.207.735 | 1.166.713 | |
1.1 Crisisbeheersing en brandweer | 3.240.873 | 3.298.962 | 3.347.890 | 3.392.596 | 44.706 | 3.569.755 | 3.579.885 | 3.583.320 | |
1.2 Openbare orde en veiligheid | 1.155.318 | 1.116.467 | 1.158.885 | 1.199.151 | 40.266 | 1.200.987 | 1.412.626 | 1.448.656 | |
5.4 Musea | 243.884 | 319.865 | 319.865 | 329.179 | 9.314 | 348.003 | 360.760 | 362.419 | |
Totaal Lasten | 8.564.184 | 8.627.848 | 8.876.526 | 9.047.111 | 170.585 | 9.249.495 | 9.482.984 | 9.540.434 | |
Baten | |||||||||
0.1 Bestuur | -55.731 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
0.2 Burgerzaken | -808.658 | -662.357 | -662.357 | -689.089 | -26.732 | -689.089 | -689.089 | -689.067 | |
1.1 Crisisbeheersing en brandweer | -52.665 | -35.120 | -35.120 | -11.210 | 23.910 | -11.210 | -11.210 | -11.210 | |
1.2 Openbare orde en veiligheid | -139.983 | -59.069 | -59.069 | -113.161 | -54.092 | -158.044 | -360.126 | -360.126 | |
5.4 Musea | 0 | -20.634 | -20.634 | -20.768 | -134 | -20.768 | -20.768 | -20.768 | |
Totaal Baten | -1.057.038 | -777.180 | -777.180 | -834.228 | -57.048 | -879.111 | -1.081.193 | -1.081.171 | |
Stortingen | |||||||||
0.10 Mutaties reserves | 45.380 | 43.000 | 43.000 | 0 | -43.000 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Stortingen | 45.380 | 43.000 | 43.000 | 0 | -43.000 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekkingen | |||||||||
0.10 Mutaties reserves | -201.070 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Onttrekkingen | -201.070 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Gerealiseerd resultaat | 7.351.456 | 7.893.668 | 8.142.346 | 8.212.883 | 70.537 | 8.370.384 | 8.401.791 | 8.459.263 |
Verschillenanalyse 2022 - 2023
Terug naar navigatie - Verschillenanalyse 2022 - 2023Hieronder worden de belangrijkste verschillen toegelicht:
Taakveld | Mutatie lasten t.o.v. 2022 | Bedrag | voordeel - nadeel + | |||
---|---|---|---|---|---|---|
0.1 | Burgemeester en wethouders: toename salarissen door extra wethouder in het kader van Versterking bestuurskracht van het college. | 105.390 | nadeel | |||
0.1 | Toevoeging aan de voorziening voor het pensioen van (oud-)wethouders | 152.464 | nadeel | |||
0.1 | Door toename van het aantal wachtgelders m.i.v. 2022 is de uitkering hoger. | 82.428 | nadeel | |||
0.1 | De pensioenen zijn iets verhoogd en het aantal gepensioneerden is toegenomen. | 34.190 | nadeel | |||
0.1 | Gemeenteraad: In 2022 is er vanwege de gemeenteraadsverkiezingen 54.000 eur besteed aan raadswisseling en coalitievorming en verkiezingsactiviteiten die in 2023 niet zullen plaatsvinden. | -54.000 | voordeel | |||
0.1 | Door een systematiekwijziging waarbij gewerkt zal worden met een voorziening voor de wachtgelden van wethouders, is er sprake van een administratief voordeel. | -259.500 | voordeel | |||
0.1 | Toename van de diverse contributies aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Regionale samenwerking Gebiedscommissie Utrecht-West. | 46.296 | nadeel | |||
0.2 | In 2022 zijn door Corona extra kosten gemaakt bij de verkiezingen. Omdat onzeker is hoe Corona zich in 2023 zal ontwikkelen zijn deze extra kosten in 2023 niet geprognosticeerd. | -47.325 | voordeel | |||
0.2 | Door een hogere afgifte van o.a. rijbewijzen, reisdocumenten, VOG en door meer naturalisaties is er ook sprake van hogere afdrachten aan het Rijk en de IND. | 21.683 | nadeel | |||
1.1 | De bijdrage van de Veiligheidsregio Utrecht neemt in 2023 toe vanwege loon- en prijscompensatie. | 56.800 | nadeel | |||
1.1 | Brandweerpost Zegveld (vastgoed), onderhoud o.b.v. meerjarenonderhoudsprogramma vervalt omdat de brandweerpost eigendom wordt van de VeiligheidsRegio Utrecht. | -31.310 | voordeel | |||
1.2 | De financiering van het nog te realiseren politiekantoor in Woerden zal gedurende de projectvorderingen verder worden opgenomen waardoor de rentekosten toenemen. | 12.241 | nadeel | |||
1.2 | De gebiedsmonitor leefbaarheid en veiligheid wordt eenmaal per twee jaar uitgevoerd. In 2023 worden hier zodoende wederom kosten voor begroot. | 28.109 | nadeel | |||
Diverse | 23.119 | nadeel | ||||
Totaal mutaties lasten | 170.585 | nadeel | ||||
Taakveld | Mutatie baten t.o.v. 2022 | Bedrag | voordeel - nadeel + | |||
0.2 | In de begroting van 2023 houden wij rekening met hogere inkomsten op secretarieleges. | -26.469 | voordeel | |||
1.1 | Afbouw van de vergoedingsregeling waarbij er jaarlijks van Vereniging van Nederlandse Gemeenten een vergoeding werd ontvangen voor de brandweerkazerne in Woerden. | 24.565 | nadeel | |||
1.2 | Vanaf 2023 gaat Woerden huuropbrengsten van het politiekantoor in Woerden ontvangen. | -50.988 | voordeel | |||
Diverse | -4.156 | voordeel | ||||
Totaal mutaties baten | -57.048 | voordeel | ||||
Totaal mutaties lasten en baten | 113.537 | nadeel | ||||
Taakveld | Mutatie baten t.o.v. 2022 | Bedrag | voordeel - nadeel + | |||
0.1 | Storting in de reserve reparatie 3e jaar WW: Deze reserve verschuift naar programma Overhead. | -43.000 | nadeel | |||
Totaal mutaties reserves | -43.000 | |||||