Paragraaf 7 Grondbeleid

1. Wat is het doel van deze paragraaf?

Terug naar navigatie - 1. Wat is het doel van deze paragraaf?

Doel van deze paragraaf is om uw raad inzicht te geven in de resultaten en risico’s van de grondexploitatie. Deze paragraaf is een van de onderdelen van het gemeentelijk grondbeleid, naast onder meer het Meerjarenperspectief Grondbedrijf (MPG) dat jaarlijks in de raad wordt behandeld.

In deze paragraaf komen de volgende onderdelen aan de orde:

  • Een beschrijving van het wettelijk kader en het gemeentelijk beleid met een blik op de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt;
  • De uitgangspunten ten aanzien van rekenparameters en risicoafdekking die in de grondexploitaties worden gehanteerd;
  • Een stand van zaken en vooruitblik van elk grondexploitatiegebied, waarbij ook eventuele risico’s worden benoemd;
  • De financiële relatie tussen de algemene reserve grondbedrijf en de algemene dienst;
  • Aandachtspunten bij de grondexploitatie en kostenverhaal bij particuliere locatieontwikkelingen.

2. Wettelijk kader en gemeentelijk beleid

Terug naar navigatie - 2. Wettelijk kader en gemeentelijk beleid

Het gemeentelijk grondbeleid is ondersteunend aan de door het bestuur geformuleerde beleidsdoelstellingen. Grondverwerving, -productie, -uitgifte en -beheer zijn onmisbare en logische ingrediënten van elke ontwikkeling met ruimtelijke consequenties. Het gaat bijvoorbeeld om het bouwen van woningen, bedrijven, de aanleg van wegen of het realiseren van scholen en andere maatschappelijke voorzieningen. De gemeentelijke doelstellingen van en werkwijzen binnen het grondbeleid, inclusief het te voeren grondprijsbeleid liggen vast in de door de raad vastgestelde nota grondbeleid genaamd ‘Vaste grond voor beleid’. In 2011 is een addendum op deze nota vastgesteld. Voor particuliere locatie-ontwikkelingen is tevens in 2014 de nota Kostenverhaal door de raad vastgesteld. Met de nota Vaste grond voor beleid wordt ook invulling gegeven aan de begrotingsvoorschriften die een transparant en ingekaderd grondbeleid beogen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een vernieuwde Nota Grondbeleid. Het grondprijsbeleid wordt uitgewerkt in de elk jaar, en dus ook dit jaar, door het college vast te stellen grondprijsbrief. Tevens worden jaarlijks het Meerjarenperspectief Grondbedrijf en de herziene grondexploitaties naar uw raad gestuurd. Ook in 2023 wordt deze cyclus doorlopen.


Ontwikkelingen economie en woningmarkt
De economie is door de coronacrisis flink geraakt en wordt nog harder geraakt door de Russische inval in Oekraïne. De coronapandemie heeft gezorgd voor een hoge inflatie en daarbovenop is er momenteel sprake van stijgende tarieven voor gas en energie. De oorlog in Oekraïne en de daarna getroffen sancties tegen Rusland leveren (indirect) economische schade op aan Europa. Normaal gesproken wordt er veel metaal en hout geïmporteerd uit Rusland en Oekraïne. Verder leidt de verminderde aanvoer van met name graan en zonnebloemolie tot toenemende voedselprijzen. Desondanks groeit de Nederlandse economie door en blijft de arbeidsmarkt zeer krap. Het Centraal Planbureau verwacht dat de economie in 2022 met 3,6% zal groeien en in 2023 met 1,7%. De werkloosheid blijft in 2022 beperkt tot 4%, deze neemt volgens het CPB naar verwachting toe tot 4,3% in 2023. De coronapandemie heeft minder invloed op de economische groei, deze blijft echter wel relevant in de voorspellingen. De economische verwachtingen worden op dit moment voornamelijk beïnvloed door de grote onzekerheid over de verdere ontwikkelingen/ gevolgen van de oorlog in Oekraïne. 
De Nederlandse woningmarkt staat nog steeds onder grote druk. De afgelopen jaren stegen de woningprijzen vooral hard in de Randstad. Momenteel kennen overige delen van Nederland, zoals Groningen, Flevoland en Overijssel de hoogste woningprijsstijgingen. Hoewel de rentestanden aan het stijgen zijn, is nog geen afname in woningaankopen te zien op de woningmarkt. De woningprijzen zijn verder gestegen ten opzichte van een jaar eerder, desondanks is wel te zien dat de prijsstijging aan het stabiliseren is. Op de lange termijn zijn de gevolgen lastig te voorspellen; gezien de blijvende hoge vraag is de voorspelling dat de prijzen minder hard zullen stijgen, dan wel licht zullen dalen. De stijgende rentetarieven houden immers verband met de ontwikkeling van de woningprijzen. Het consumentenvertrouwen geeft hier onder andere aanleiding toe. Het consumentenvertrouwen (Eigen Huis Marktindicator) van de Vereniging Eigen Huis (VEH) is in juni 2022 naar het laagste niveau gedaald sinds de metingen.
Er is bovendien sprake van een forse stijging van prijzen van de materialen, de bouwkosten en de prijzen van nieuwbouwwoningen. Bekende bouwkostenindexen (zoals Bouwkostenkompas, BDB) laten in 2022 een versnelling van de groei zien van materiaalkosten en bouwkosten. Middels de Monte Carlo Simulatie zijn de mogelijke effecten hiervan op de grondexploitaties, zoals opgenomen in MPG 2022, doorgerekend.

Woerden
Woningen
In augustus 2022 stonden er op Funda 87 woningen te koop in Woerden. In Harmelen 23 woningen, in Kamerik 5 en in Zegveld 11.
Kijkend naar de historische transactieprijzen van NVM van bestaande woningen is een stijging te zien in 2022 t.o.v. 2021. Wanneer de kwartaalcijfers van 2021 worden vergeleken met 2020 is te zien dat deze stijging is toegenomen. De gemiddelde verkooptijd in dagen in regio Woerden is gemiddeld 21 dagen.


Kantoren 
In Woerden worden nauwelijks nog nieuwe kantoren ontwikkeld. Ondanks de verbeterde marktomstandigheden op de kantorenmarkt blijft het van belang om terughoudend te zijn ten aanzien van nieuw kantoorareaal.
In 2014 hebben de gemeenten van de U10 onderlinge afspraken gemaakt om de kantorenleegstand aan te pakken en de regionale kantorenmarkt weer gezond te maken. Deze afspraken zijn vastgelegd in de ‘Regionale Overeenkomst Kantoren 2014-2030’. Gemeenten ondersteunen actief de transformatie van leegstaande en boventallige kantoorpanden naar bijvoorbeeld woningen of bedrijfsruimte, en bovenal: bestaande plannen voor nieuwe kantoren worden sterk beperkt.
Door de verandering in wet- en regelgeving is er een trend zichtbaar op de kantoorterreinen in Woerden als het gaat om de verduurzaming van kantoorgebouwen. Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. (Bron: RVO)


Bedrijventerreinen
In het bestuursakkoord 2022 - 2026 is opgenomen dat in samenhang met herstructurering van bestaande bedrijventerreinen er vaart wordt gemaakt met de aanleg van nieuwe bedrijfsruimte bij de Putkop en de Van Zwietenweg. Voor kleinschalige uitbreiding en herstructurering van bedrijventerrein Kamerik en Zegveld zal het college een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.

3. Uitgangspunten voor grondexploitaties

Terug naar navigatie - 3. Uitgangspunten voor grondexploitaties

a. Parameters
De gemeentelijke grondexploitaties worden jaarlijks herzien. In de grondexploitaties wordt uitgegaan van de boekwaardes per 31 december 2021, zoals opgenomen in de jaarrekening 2021. Daarnaast zijn de laatst bekende wijzigingen doorgevoerd waardoor meevallers en tegenvallers zijn ontstaan.
De huidige geactualiseerde exploitatieopzetten hebben als prijspeil 2022. Hier ligt een notitie aan ten grondslag met de door het college vastgestelde (nieuwe) parameters, rentepercentages en kosten- en opbrengstenindexen.


b. Reserves
De gemeente Woerden kende het gebruik om vanuit de grondexploitaties afdrachten te doen aan de Reserve Infrastructurele Werken en het Groenfonds. In 2016 is door de Commissie BBV bepaald dat deze werkwijze aangepast moest worden. De bijdrage aan genoemde reserve en fondsen zal moeten komen uit de algemene middelen nadat er tussentijds winst is genomen uit de grondexploitaties of via resultaatsbestemming, na afsluiting van een grondexploitatie.
Bij initiatieven van derden verhaalt de gemeente haar (apparaats)kosten en de bovenwijkse voorzieningen via een exploitatieovereenkomst. De kosten worden in rekening gebracht indien op grond van een exploitatieovereenkomst medewerking wordt verleend aan particuliere plannen. De bedragen zijn gebaseerd op de structuurvisie en de daarop volgende ‘Nota bovenwijks’. 


c. Winstnemingen
In 2018 is de Commissie BBV met een nadere toelichting gekomen over de verplichte werkwijze bij tussentijdse winstnemingen in grondexploitaties. Voor winstneming hanteert de Commissie BBV de percentage of completion (POC-)methode: voor zover gronden zijn verkocht en opbrengsten zijn gerealiseerd, moet verplicht tussentijds, naar rato van de voortgang van de grondexploitatie, winst worden genomen. Hieruit volgde de verplichting tot tussentijdse winstneming in drie grondexploitaties, te weten Snel en Polanen, Jan Steenstraat en Kamerik Noord-Oost II. Voor verdere toelichting zie MPG 2022.


d. Risicovoorzieningen
Voor de afdekking van risico’s werd, conform de nota 'Vaste grond voor beleid', in elke grondexploitatie een risicovoorziening opgenomen. De Commissie BBV heeft bij de actualisatie van de spelregels inzake grondexploitaties aangegeven dat de post onvoorzien (risicovoorziening) niet langer onderdeel mag uitmaken van een grondexploitatie. De accountants citeren dit in de managementletter 2018 eveneens en stellen het volgende: "Bij het opstellen van de prospecties is het van belang dat geen rekening meer wordt gehouden met de post onvoorzien". Bij de actualisaties van de grondexploitaties is de post 'risicovoorziening', conform BBV geschrapt.

De exploitatieresultaten worden genomen naar gelang de opbrengsten gerealiseerd worden. Jaarlijks wordt het bedrijfsresultaat bepaald. Dit resultaat wordt gestort in de Algemene Reserve Grondbedrijf (ARG). Deze reserve heeft onder andere ten doel om onvoorziene risico’s in de grondexploitatie op te vangen.

De reserve wordt gevoed door (tussentijdse) winsten uit exploitatiegebieden, en verliezen worden ten laste van deze reserve gebracht (na aftrek verliesvoorziening). In de nota ‘Vaste grond voor beleid’ is een streefwaarde gesteld voor de omvang van de ARG: 10% van het totale in de grondexploitaties geïnvesteerde vermogen, met een minimum van € 1 miljoen. De boekwaarde van alle complexen gezamenlijk bedraagt € 11.076.388. De huidige stand van de ARG ligt boven het gewenste minimale niveau. Door de verandering in de BBV-regelgeving is het niet meer toegestaan een risicovoorziening op te nemen in de diverse grondexploitaties, hierdoor is het risicoprofiel toegenomen. In de nieuwe nota Grondbeleid zal daarom een wijziging (Monte Carlo i.c.m. IFLO-norm) worden voorgesteld voor de hoogte van de ARG. Mede gezien de omvangrijke projecten, die in de grondexploitaties ook vertaald worden, is het noodzakelijk dat de ARG op peil blijft. De gemeenteraad heeft hiertoe besloten bij de vaststelling van het MPG 2022 en de jaarrekening.


Per 31 december 2021 is het geïnvesteerde vermogen als volgt:

Complex Boekwaarde
31-12-2021
Snel en Polanen -7.569.663
Defensie-eiland 16.695.021
Kamerik Noordoost II -169.431
Brediuspark 1.191.685
Jan Steenstraat 0
Harmelen 529.239
Pionier -315.623
Putkop Harmelen 79.100
Burg. van Zwietenweg 21.442
Kamerik Schoollocaties 614.618
Totale boekwaarde complexen per 31-12-2021 € 11.076.388
Gewenste minimale omvang ARG 2021 (10% van de boekwaarde of 1 miljoen) € 1.107.639

Voor 2022 en verder worden de volgende stortingen en onttrekkingen van de Algemene Reserve Grondbedrijf (ARG) verwacht.

Stand per 31-12-2021 (cf. MPG 2022) € 5.062.544
Stortingen/onttrekkingen 2022:
Af: Resultaatbestemming jaarrekening 2021
Verliesvoorziening Defensie-eiland -146.784
Verliesvoorziening Pionier -41.020
Verwachte stortingen/onttrekkingen 2022:
Af: Extra verliesvoorziening Burgemeester van Zwietenweg -343.561
Af: Kredietaanvraag Stationsomgeving 2022 -320.000
Geprognosticeerde omvang ARG eind 2022 € 4.211.179

4. Toelichting per exploitatiegebied

Terug naar navigatie - 4. Toelichting per exploitatiegebied

In het navolgende overzicht zijn de geprognosticeerde resultaten van de in exploitatie genomen complexen weergegeven per 1-1-2022:

In exploitatie genomen complex Boekwaarde Nog te maken kosten Nog te verwachten opbrengsten Verwacht expl. res. op eindwaarde Voorziening Verwacht expl.res. op eindwaarde incl. voorz. Verwacht expl.res. op startwaarde incl. voorz.
1-1-2022
Snel en Polanen -7.569.663 37.333.730 31.915.949 -2.083.041
Defensie-eiland 16.695.021 102.200 0 17.007.557 -17.007.557 0 0
Kamerik Noordoost II -169.431 144.036 0 -27.467
Brediuspark 1.191.685 888.977 2.375.521 -232.447
Jan Steenstraat 0 0 0 0
Harmelen 529.239 2.655.620 4.770.070 -1.548.220
Pionier -315.623 399.649 0 95.959 -95.959 0 0
Putkop Harmelen 79.100 7.859.835 8.515.782 -595.043
Burg. v Zwietenweg 21.442 15.327.079 15.029.648 371.492 -371.492
Kamerik Schoollocaties 614.618 1.836.595 4.317.914 -1.874.552
Totaal € 11.076.388 € 66.547.721 € 66.924.884 € 11.114.238 -€ 17.475.008 € 0 € 0

Ad 1: Snel en Polanen

Snel en Polanen Boekwaarde 31 december 2021 -€ 7.569.663


Dit betreft een samengestelde gebiedsexploitatie bestaande uit meerdere deelexploitaties (Waterrijk, Snellerpoort, Recreatiegebied Cattenbroek en Snel en Polanen Algemeen).

Toelichting per deelgebied Snel en Polanen:

Deelgebied Algemeen
Deze exploitatie bestaat uit het gebied ten westen van de Cattenbroekerdijk. Daarnaast bestaat het gebied uit bedrijventerrein Polanen dat inmiddels geheel is uitgegeven. Het onderdeel bedrijventerrein Polanen is derhalve afgesloten. Tot het deelgebied/exploitatie Snel en Polanen Algemeen behoort ook de sportstrook die is gelegen tussen de spoorlijn en Steinhagenseweg ten oosten van de Cattenbroekerdijk.
Daarnaast zitten in deze deelexploitatie onder andere de kosten voor de nog te realiseren bovenwijkse werken waarbij gedacht moet worden aan o.a. de aanpassing van de Steinhagenseweg buiten Snellerpoort en kosten voor speelvoorzieningen en aanleg ondergrondse vuilinzameling (gestapelde bouw) voor het gehele gebied Snel en Polanen.


Deelgebied Waterrijk
Dit deelgebied/exploitatie bestaat uit het gebied ten oosten van de Cattenbroekerdijk. Het gebied bestaat uit in totaal 1.110 woningen verdeeld over het Villapark, vier wooneilanden, een brede school en een wijkpark. In 2021 is er in Waterrijk de laatste PO-kavel (particulier opdrachtgeverschap) geleverd voor de bouw van vrijstaande zelfbouwwoning. In 2021 zijn de laatste woonrijpwerkzaamheden uitgevoerd en is de deelexploitatie Waterrijk afgesloten.


Deelgebied Snellerpoort
Dit deelgebied/exploitatie bestaat uit het gebied tussen de Steinhagenseweg/Beneluxlaan en het spoor. In 2018 is het ambitiedocument ‘Snellerpoort, een ander perspectief’ vastgesteld door uw raad. De uitgangspunten van dit ambitiedocument zijn verwerkt in de deelexploitatie Snellerpoort. In 2019 is gestart met het aanpassen van de bestemmingsplannen. In 2021 zijn de bestemmingsplannen ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Begin 2022 is het bestemmingsplan Snellerpoort onherroepelijk geworden na een uitspraak van de Raad van State. Voor het bestemmingsplan Winkelcentrum Snellerpoort moet als gevolg van een Raad van State uitspraak een aanvulling komen op het onderdeel windhinder. De overige bezwaren zijn afgewezen. In de loop van 2022 wordt dit onderdeel aangevuld en is ook dit bestemmingsplan onherroepelijk. Eind 2021 is na voorbelasting van het gebied Snellerpoort met de feitelijk aanleg begonnen van de verlengde Beneluxlaan en aanleg van 2 bruggen over de Cattenbroekertunnel. In de zomer van 2022 is deze weg opengesteld voor verkeer.  Er is 2021 voor bouwblok B1 een ontwikkelovereenkomst gesloten met Cazas Wonen voor de realisatie van 100 sociale huurwoningen en 20 middeldure huurwoningen. Naar verwachting zal er begin 2023 een koopovereenkomst kunnen worden, zodra het ontwerp definitief en goedgekeurd is. Eind 2022 zal de selectie worden opgestart voor bouwblok B2. 

Deelgebied Recreatiegebied Cattenbroek
Dit deelgebied/exploitatie ligt tussen de Cattenbroekerdijk, Potterskade en A12. Hier is een recreatievoorziening voorzien. Inmiddels heeft de ondernemer het plan gepresenteerd aan de inwoners. In 2023 zal de bestemmingsplanprocedure worden vervolgd. 

Ad 2: Defensie-eiland

Defensie-eiland Boekwaarde 31 december 2021 € 16.695.021

Op het Defensie-eiland voeren we een unieke binnenstedelijke herstructureringsopgave uit met een bouwprogramma van circa 230 woningen en een beperkt aantal voorzieningen. Binnen dit project is sprake van een grote bodemsanering en worden daarnaast oude structuren teruggebracht. In 2013 is gestart met de bouw van de eerste fase. In het najaar van 2017 is de laatste fase van Defensie-eiland (fase Zuid) in verkoop gegaan. De laatste gronden zijn in 2019 geleverd. In 2020 zijn de laatste woningen verkocht, maar de afronding van het openbaar gebied ijlt na (met name als gevolg van de aanleg van - en aansluiting op - de centrale brug. 
Op de ontwikkeling is sprake van een substantieel financieel tekort,  hetgeen niet ongebruikelijk is bij dit soort grootschalige binnenstedelijke ontwikkelingen. Het tekort is volledig afgedekt met een verliesvoorziening, Daarbij de kanttekening dat het grondexploitatieresultaat nog niet helemaal vastligt als gevolg van voornoemde kosten in verband met afrondende werkzaamheden en de daaromtrent nog te maken afspraken.

Ad 3: Kamerik Noord-Oost II

Kamerik Noordoost II Boekwaarde 31 december 2021 -€ 169.431

Kamerik Noord-Oost is een uitbreidingslocatie voor woningbouw aan de noordoostzijde van de kern Kamerik. Het plan bevat circa 57 woningen en een zorgcomplex. In 2019 is de gemeente een overeenkomst aangegaan met betrekking tot het CPO-project (10 woningen). De CPO-kavel en de grond voor nog eens twee woningen zijn inmiddels verkocht. Daarmee zijn alle gronden verkocht. Na inrichting van de openbare ruimte kan het project in 2023 worden afgesloten.

Ad 4: Brediuspark

Brediuspark Boekwaarde 31 december 2021 € 1.191.685

De grondexploitatie Brediuspark bestaat uit twee woningbouwontwikkelingen. Vier bouwkavels aan de Veste (vml. polobadterrein) en twee kavels aan de zijde van de Van Kempensingel. Tevens zijn er kosten opgenomen voor aanpassing van de entree aan de zijde van de Van Kempensingel. Het college heeft besloten dat op De Vestekavels tijdelijk de Wilhelminaschool gevestigd wordt nadat de tijdelijke school wordt geamoveerd (in de loop van 2023) kunnen deze kavels in de verkoop worden gebracht. Voor de 2 kavels aan de Van Kempensingel kunnen na afronding van de herinrichting van het entreegebied in de verkoop worden gezet. In verband met personele wisselingen en in het verleden gemaakte afspraken tussen partijen rondom het entreegebied zullen een aantal kosten hoger uitvallen dan in eerste instantie geraamd. Deze aanpassingen zullen in de herziening van de grondexploitatie in 2023 worden verwerkt.

Ad 5: Jan Steenstraat

Jan Steenstraat Boekwaarde 31 december 2021 € 0

De locatie Jan Steenstraat betreft een voormalige schoollocatie waar 33 woningen zijn gerealiseerd. Dit betreft realisatie van rijwoningen, koopappartementen en appartementen in de vrije sector huur. In 2018 is de grond geleverd aan de ontwikkelende partij. De woningen zijn reeds gerealiseerd en de openbare ruimte is in 2021 helemaal ingericht door de gemeente. De grondexploitatie is per 31-12-2021 afgesloten. 

Ad 6: Harmelen diverse locaties

Harmelen Boekwaarde 31 december 2021 € 529.236

De grondexploitatie Harmelen bestaat uit meerdere gebieden waaronder de voormalige zwembadlocatie, de Fonteinschoollocatie, de voormalige Raadhuislocatie, de Mauritshof, de Triaq-locaties en de Kind&Co locatie. Op deze gezamenlijke locaties worden circa 86 woningen gerealiseerd. Het betreft hier de realisatie van sociale en vrije sector woningbouw waaronder en een CPO-project. De woningen op de Mauritshof zijn in 2020 opgeleverd waarna de gemeente het openbaar gebied woonrijp heeft gemaakt. Voor de Raadhuislocatie is het bestemmingsplan vastgesteld en is een aanvang gemaakt met de selectie van een ontwikkelende partij. In het najaar van 2022 is naar verwachting een partij geselecteerd, waarna in 2023 de bouw zal starten. De ontwikkeling van de overige locaties op de Willem Alexanderlaan 2, 4 en 6 heeft in 2020 vertraging opgelopen. In het voorjaar van 2023 wordt gestart met de bouw waarna de gemeente een jaar later het openbaar gebied woonrijp maakt. De grondexploitatie zal naar verwachting in 2024 worden afgesloten.

Ad 7: Pionier

Pionier Boekwaarde 31 december 2021 -€ 315.623

De voormalige basisschool De Pionier in Zegveld (Clausstraat 22) is gesloopt, het terrein is door de gemeente bouwrijp gemaakt en verkocht. Er zullen 24 appartementen worden gerealiseerd door GroenWest, waarvan 18 in de sociale sector. De omgevingsvergunningsprocedure heeft geleid tot een Raad van State procedure. Na de voor de gemeente positieve uitspraak van de Raad van State is het planontwikkelingsproces vervolgd. De koop-realisatie overeenkomst is in de tweede helft van 2021 gesloten, waarna is overgegaan tot uitgifte van de gronden en start bouw. In 2022 en 2023 kan de openbare ruimte worden ingericht door de gemeente, waarna de grondexploitatie kan worden afgesloten.

Ad 8: Putkop Harmelen

Putkop Harmelen Boekwaarde 31 december 2021 € 79.100

In de zoektocht naar schuifruimte voor lokale bedrijven die groeien is als een van de locaties Putkop Harmelen naar voren gekomen. Plangebied Putkop III grenst aan het bestaande bedrijventerrein De Putkop. Het plangebied betreft ruim 7,1 ha, waarvan 3,2 ha uitgeefbaar. De rand van het bestaande bedrijventerrein De Putkop aan de kant van het plangebied voor de nieuwe ontwikkeling, kenmerkt zich door een rafelrand van achterkanten in de richting van het aangrenzende kleinschalige landschap. Er is mede daarom gekozen om met het ontwerp het bestaande bedrijventerrein ruimtelijk af te ronden en zo ook de landschappelijke inpassing van het gehele bedrijventerrein te verbeteren. Het ontwerp zal in september aan college en raad worden voorgelegd. Op dit moment wordt gewerkt aan het bestemmingsplan. Indien de gronden niet zijn verworven en geen anterieure overeenkomst met de grondeigenaar is gesloten dient parallel aan het bestemmingsplan ook een exploitatieplan te worden vastgesteld. Aan zowel het bestemmingsplan als exploitatieplan wordt gewerkt, zodat deze nog in 2022 (onder de Wro als wettelijk regime) kunnen worden vastgesteld. De onderhandelingen met de grondeigenaar over aankoop van de gronden voor de ontwikkeling zijn gestart. De planning is dat de eerste gronduitgifte is voorzien in 2025 en dat de grondexploitatie in 2029 kan worden afgesloten.

Ad 9: Burgemeester van Zwietenweg

Burgemeester van Zwietenweg Boekwaarde 31 december 2021 € 21.442

Behalve de locatie de Putkop (Harmelen) is uit het schuifruimteonderzoek ook de locatie Burgemeester van Zwietenweg naar voren gekomen. De locatie Burgemeester van Zwietenweg ligt in de oksel tussen de A12, de Burgemeester van Zwietenweg en ten zuiden van de Kromwijkerdijk. Het plangebied is circa 9 ha groot. Daarvan is ruim 5,7 ha uitgeefbaar. Belangrijke kostenposten betreffen de verwerving van de gronden en het bouw- en bedrijfs-gereedmaken (inrichting openbaar gebied). Een ontwerp voor het plan, waarin nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de landschappelijke inpassing, zal aan college en raad worden voorgelegd. Daarin zijn meerdere optimalisatie doorgevoerd, maar die kunnen niet (volledig) voorkomen dat het tekort toeneemt (en dus een verhoging van de verliesvoorziening noodzakelijk is). Op dit moment wordt gewerkt aan het bestemmingsplan. Indien de gronden niet zijn verworven en geen anterieure overeenkomsten met de grondeigenaren zijn gesloten dient parallel aan het bestemmingsplan ook een exploitatieplan te worden vastgesteld. Aan zowel het bestemmingsplan als exploitatieplan wordt gewerkt, zodat deze nog in 2022 (onder de Wro als wettelijk regime) kunnen worden vastgesteld.  
De planning is dat de eerste gronduitgifte is voorzien in 2026 en dat de grondexploitatie in 2030 kan worden afgesloten.

Ad 10: Kamerik Schoollocaties

Kamerik Schoollocaties Boekwaarde 31 december 2021 € 614.618

De grondexploitatie Kamerik Schoollocaties is per 01-01-2021 geopend middels een raadsbesluit. De gemaakte kosten hebben voornamelijk te maken met de overboeking van historische boekwaardes, historische sloopkosten en gemaakte planontwikkelingskosten. In 2021 is de selectie opgestart voor de uitgifte van Mijzijde 76-A, inmiddels is er een ontwikkelaar gekozen en zijn er al verschillende starterswoningen verkocht. In zijn totaliteit worden er op deze kavel 20 appartementen gebouwd. In het najaar van 2022 zal een tweede selectie opgestart worden voor een andere locatie (Overstek 1) binnen deze grondexploitatie. Voor de Mijzijde 88-A wordt gewerkt aan een bestemmingsplan.