Omschrijving (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Voor de komende jaren moeten we rekening houden met nieuwe ontwikkelingen die niet waren voorzien in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van 2022. Vanaf het schooljaar 2025-2026 opent de islamitische basisschool  Sirat in Woerden haar deuren. Het ministerie heeft hiervoor in juni 2024 een beschikking afgegeven op basis van de aanvraag van het schoolbestuur. In de Kadernota van 2025 is hiervoor een budget opgenomen.

In 2023 en 2024 hebben we, in nauw overleg met de schoolbesturen, verschillende scenario's ontwikkeld voor het toekomstige gebruik van schoolgebouwen. Dit is gebaseerd op de conclusie en het advies uit het IHP van 2022, waaruit bleek dat Woerden relatief veel kleine scholen heeft. Dit maakt het logisch om te onderzoeken of clustering van scholen in minder gebouwen mogelijk is. Als de raad instemt met de clusteringvoorstellen, kan dit betekenen dat er in eerste instantie geïnvesteerd moet worden om later besparingen te realiseren. Afhankelijk van de keuzes en besluiten die nog genomen moeten worden, kan een vermindering van het aantal schoollocaties nieuwe ruimte creëren voor de bouw van een aanzienlijk aantal woningen. Dit wordt in het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 verder verkend, met aandacht voor het woonprogramma en de kosten en baten.

Als de clustering van scholen daadwerkelijk doorgaat, zal dit - mits de raad akkoord gaat - gevolgen hebben voor de planning van investeringen in de meerjarenbegroting, conform het IHP. Zodra de schoolbesturen hun instemming hebben gegeven (verwacht in het vierde kwartaal van 2024), zullen we de raad hierover informeren. Wettelijk gezien hebben de schoolbesturen als juridische eigenaren de eerste zeggenschap (consensus is vereist).