De Kadernota 2026 is het eerste product dat vorm geeft aan het begrotingsjaar 2026 en verder. Woerden kent wat betreft de Planning & Control cyclus in een begrotingsjaar de volgende producten:
a. Kadernota met daarin de Kaderstelling voor de meerjarenbegroting 2026-2029
b. Begroting incl. meerjarenperspectief (autorisatie budgetten en investeringskredieten en afspraken over resultaten)
c. Voorjaarsrapportage (financiële en beleidsmatige ontwikkelingen in het lopende begrotingsjaar tot en met april).
d. Najaarsrapportage (financiële en beleidsmatige ontwikkelingen in het lopende begrotingsjaar tot en met augustus).
e. Jaarrekening (financiële en beleidsmatige verantwoording na afloop van het begrotingsjaar).
In dit document worden de uitgangspunten voor het opstellen van de begroting 2026 ter besluitvorming voorgelegd. Net als bij de Kadernota 2025 heeft het college hierin zo goed mogelijk geprobeerd aan te geven welke keuzes gemaakt zijn, zodat hier in de raad het debat over gevoerd kan worden. Het startpunt van de kadernota is de Meerjarenraming 2026-2028 van de in november 2024 vastgestelde begroting 2025. Na vaststelling van de begroting zijn er door de gemeenteraad een aantal besluiten genomen met financiële doorwerking in de jaren 2026 en verder. Ook zijn er aanpassingen geweest van de algemene uitkering middels de september- en decembercirculaire 2024. Als laatste worden de effecten van de Voorjaarsrapportage 2025 ook in het financiële perspectief verwerkt. Bij het opstellen van deze kadernota waren de financiële effecten van de meicirculaire 2025 nog niet bekend. Over de gevolgen van de meicirculaire, met daarin de informatie over de Algemene Uitkering die wij krijgen van het rijk, zal zo snel als mogelijk een raadsinformatiebrief worden opgesteld.
Het hoofdstuk 'Kaderstelling op de exploitatie' is het financieel gedreven hoofdstuk waarbij het Meerjarenperspectief wordt doorgerekend en conclusies worden getrokken. Ook staat in dit hoofdstuk welke stappen nog gezet zullen worden om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. Belangrijk onderdeel hiervan zijn nu ook de bezuinigingsvoorstellen die gedaan worden.
Het hoofdstuk 'Kaderstelling op de Investeringen en schuldquote bevat een beschouwing over de ontwikkeling van de schuldquote. Er wordt ingegaan op beheersing van de schuldenlast door kapitaalsintensieve ontwikkelingen opnieuw te prioriteren en op deze manier uitvoering te geven aan het vastgestelde investeringsplafond. Hieruit volgen de keuze welke investeringen gepland kunnen worden.
Als laatste worden de overige financiële uitgangspunten toegelicht die bij het opstellen van de Begroting 2026–2029 gehanteerd zullen worden.
In de bijlages zijn achtereenvolgens opgenomen:
- Meerjaren Investeringsplanning 2026-2029
- Aangevraagde middelen 2026 voor nieuw beleid - niet gehonoreerd
- Bezuinigingsopties - niet doorgevoerd